fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Privarčujte pri ogrevanju

OGLASNO SPOROČILO

Povzemamo intervju z Alešem Babičem, direktorjem podjetja Ekosen d.o.o.

Kaj vas je spodbudilo k pisanju knjige o varčevanju?

Pri svojih 17 letih sem šel od doma in sem se moral preživljati z zares mizernimi dohodke. To me je spodbudilo k razmišljanju, da spremenim svoje življenje in potem pozitivno vplivati tudi na druge. V tistem obdobju sem veliko razmišljal kaj se dogaja s svetom ali nas stvari, ki jih kupujemo resnično osrečujejo ali so le plod nekih umetnih želja, ki so nam jih vsilili mediji in podjetja. Prebral sem zelo veliko knjig, ki so mi dale razmišljati. Zbiral sem informacije in se pogljabljal v finance in potrošniški svet. Pri nakupih sem opazoval svoje občutke in opazil da dobri občutki po nakupu hitro zbledijo. Opazil sem da je to lažen kratkotrajni občutek navidezne sreče. Že pri svojih 24 letih je bila knjiga že skoraj končana. Ampak nisem imel dovolj samozavesti, da bi jo izdal. Nastali sta v bistvu dve knjigi. Druga knjiga je bila prav tako takrat že skoraj končana ampak še do danes ni izšla. Ženi je ta druga knjiga bolj všeč saj je prisotno več psihologije. Da bi bralec razumel, kaj hočem povedati bi moral prebrati obe knjigi. Ker če prebere samo prvo ima lahko napačno predstavo o varčevanju, saj veliko ljudi varčuje na napačen način in takšni so ponavadi vedno brez denarja. Denar moramo preusmerjati v storitve in produkte, ki nam bodo na daljše obdobje prinašale več energije in na konc koncev tudi denarja za bolj umirjeno življenje.

Sunlife grelni paneli
Sunlife grelni paneli

V kar nekaj vaših člankov smo zasledili, da se bo večina ljudem zniževal standard – Ali bi lahko našim bralcem na preprost način to razložili.

Zaradi pospešenega tiskanja denarja in zaradi vedno manjših zalog nafte se naš življenjski standard iz leta v leto slabša. Plače se realno znižujejo tako da smo primorani najeti kredite, da lahko ohranjamo ta primankljaj. Težava pa bo nastala seveda pri vračanju tega kredita. Zato je vedno več izvršb na nepremičnine in premičnine.
V letu 2012 je bila porast cen (realna inflacija) med 10 in 12%. Čeprav nas politika zavaja s statistično inflacijo, ki se giblje med 2 in 3%. Če pogledamo daljše obdobje je bila realna inflacija cca. 9%. Če je bila vaša mesečna plača pred 15 leti npr. 500€ bi morala sedaj biti 1.821€ na mesec, da bi imeli enako kupno moč kot pred 15 leti.
Pred 15 leti smo za liter kurilnega olja odšteli 50 tolarjev, konec letošnjega maja pa 1,033 evra, kar je enako 247 tolarjev; to pomeni približno 13-odstotno letno rast. In ker je vse, tudi hrana, povezano s ceno nafte, so se tudi drugi stroški povišali za najmanj devet odstotkov na leto. In če se nafta danes podraži, bomo to čutili šele čez dve leti.
Da so lahko podjetja preživela so morala zaradi razvrednotenja denarja dvigniti ceno svojih produktov ali storitev ali pa zmanjšati kvaliteto. Hrana se je v preteklosti manj dražila v primerjavi z naftnimi derivati ampak se je zato morala poslabšati njihova kvaliteta in to predvsem zaradi pospešenega tiskanja denarja.

V prihodnosti se pričakujejo še večje podražitve. Glavni vzrok za podražitve ni suša in ne težave na bližnjem vzhodu. To so seveda zavajanja s strani medijev, ki so v posredni lasti svetovnih bank. V monetarnem sistemu ni rešitve za izboljšanja standarda večino prebivalcev. Potrebno bo narediti popolnoma nov sitem, ki bo temeljil na osebni odgovornosti. Naslednje leto lahko pričakujemo večje podražitve, kot v letu 2012. Predvidevam lahko med 11 in 13%. Glavni vzrok za podražitve je pospešeno tiskanje novega denarja s strani svetovnih bank, ki pa seveda nima nobenega kritja. Vpliv na cene imajo tudi vedno višje cene energentov. Produkti, ki so v omejenih količinah se bodo bolj dražili, kot ostali produkti. Zato lahko pričakujemo da se bo cena nafte in plina hitreje dražila, kot npr. cena elektrike, ki jo lahko pridobivamo iz različnih virov. Nekateri viri pa so seveda v neomejenih količinah.

Kako lahko ob morebitnih dodatnih podražitvah zmanjšamo stroške ali jih vsaj ohranimo na enaki ravni?

V kolikor ne želimo pasti v še večje finančne težave bomo morali ugotoviti, kaj so naše prave potrebe in želje in ne umetne, ki so nam jih vsilili mediji. Kupovati le stvari, ki jih potrebujemo in se zavedati da je manj več. Narediti pregled vseh stvari, ki jih kupujemo in črtati tiste, ki nam na daljše obdobje ne prinašajo sreče. Če imate kaj denarja v banki ga raje dvignite in nabavite produkte, ki vam bodo še dodatno znižali stroške, kot so izolacija, zamenjati star sistem ogrevanja za novega bolj varčnega…..Ti produkti nam bodo prinašali kar nekaj krat več denarja, kot ga dobimo od bančnih obresti. Povezati se z lokalnimi ekološkimi kmetovalci in s skupnimi nakupovanji doseči boljše cene za boljšo kakovost. Medsebojna izmenjava. Vi prijatelju npr. popravite računalnik on pa vam da v zameno svežo zelenjavo in sadje iz njegovega vrta. Kljub finančnim težavam še kljub temu cca. 20% hrane vržemo v smeti. Pojemo preveč. Znak sitosti pomeni, da smo že prekoračili vsebnost hrane v naše telo. V zahodnem svetu pojemo cca. 30% več hrane, kot jo telo v resnici potrebuje. Raje uživajmo visoko kvalitetno ekološko hrano in tako bo že manjša količina hrane dovolj. Večina želj po hrani (umetno ustvarjena lakota) izvira iz reklam. Kupujmo raje rabljeno kvalitetno, kot novo nekvalitetno. To velja predvsem pri avtomobilih. Tako bomo veliko prispevali k naravi, saj se veliko energije porabi pri izdelavi produktov.

Stenski grelni paneli
Stenski grelni paneli

Ustanovili ste podjetje EKOSEN, ki se ukvarja z Ir ogrevanjem. Zakaj ste se odločili za prodajo teh produktov. V Sloveniji je namreč to dokaj nova zadeva?

Najprej sem sam preizkusil ta sistem ogrevanja in me je popolnoma navdušil. Tako sem želel, da ima te izdelke skoraj vsa Slovenija, saj bi s pomočjo IR panelov povprečni družini prihranili približno 900 evrov na leto. Obenem bi uporabljali bolj prijetno in zdravju prijazno toploto. Poslanstvo podjetja je tako znižati ljudem nepotrebne stroške in jim ponuditi izdelke, katerih investicija se povrne v manj kot petih letih. Zato smo želeli ponuditi le izdelke, ki so varčni, ki imajo čim daljšo življenjsko dobo in imajo pozitiven vpliv na zdravje in okolje. Vsa ta merila so izpolnili IR paneli in termoenergetsko varčna barva. To sta izdelka, o katerih se bo v bližnji prihodnosti še veliko govorilo. Knjiga in ostale knjige, ki jih bom še izdal pa bodo ljudem pomagale z idejam in nasveti.

Ekosen Salon  EKOSEN, D.O.O. Tržaška cesta 65 2000 Maribor
Ekosen Salon
EKOSEN, D.O.O.
Tržaška cesta 65
2000 Maribor

Kaj vas je pri tem načinu ogrevanja najbolj prepričalo in zakaj ga priporočate?

Najbolj me je prepričala prijetna toplota, ki zelo dobro vpliva na moje počutje. Glavni razlog pa je bil na začetku seveda prihranek. Ko sem začel ogrevati z IR paneli, je bilo prvo leto prihrankov v primerjavi s kurilnim oljem med 45 in 50 odstotkov. Ker pa se je olje kar precej podražilo v primerjavi z elektriko, imam zdaj prihranke med 60 in 65 odstotkov. Trdno sem prepričan, da bo ta razlika še večja, saj se elektrika dokazano na daljše obdobje veliko počasneje draži. Pred 15 leti je bila cena elektrike približno 0,08 centa, danes je 0,13 centa. Cena kurilnega olja je bila takrat 0,21 centa zdaj pa je čez evro. Torej se je elektrika podražila za približno 60 odstotkov, kurilno olje pa se je podražilo za približno 400 odstotkov.
IR paneli so lahko odlična kombinacija s kaminom na drva. V glavni sezoni, ko je prihranek s ir paneli za nekaj odstotkov manjši lahko zakurimo kamin in to lahko privede še do večjih prihrankov. Če pa imate slabo izolacijo pa stene prebarvajo z novo tehnologijo energetsko varčne barve. Energetsko varčna barva vsebuje votle keramične kroglice, ki jih z prosim očesom ne zaznamo. Stena je na otip toplejša tako stene ne srkajo vašo toploto. Tako vam je lahko toplo že pri nižji temperaturi in tako lahko pridemo do še večjih prihrankov in to z nižjo investicijo.

Poleg tega pa je IR sistem ogrevanja veliko bolj prijazen do narave. IR paneli so zelo enostavni za vgradnjo ni kompleksnih stvari in tako je veliko manj vzdrževanja in veliko daljša življenjska doba. Za hišo v velikosti približno 140 kvadratnih metrov potrebujemo od 10 do 12 panelov, kar pomeni skupno težo približno 40 kg. Za druge centralne sisteme ogrevanja presega teža 1000 kilogramov, kar pomeni, da se pri izdelavi in recikliranju IR panelov porabi veliko manj energije.

Je bil ta novi način ogrevanja po vaših izkušnjah v Sloveniji dobro sprejet in kakšne menite, da imajo ljudje pri tem pomisleke?

Med uporabniki je bil seveda dobro sprejet, saj večino strank pridobimo iz priporočil zadovoljnih uporabnikov. S kar nekaj našimi strankami tudi sodelujemo, saj so sami prepričani v ta izdelek in ga z veseljem priporočajo naprej. Ker smo tako prepričani v naš izdelek, smo dali garancijo na porabo. Naša stranka lahko v primeru, da je poraba za 20 odstotkov večja od energetskega izračuna objekta, ki smo ga stranki podali ob prodaji, panele med 12 in 24 meseci vrne. V prvih 12 mesecih pa lahko IR panele le preizkuša. Pomisleke imajo seveda tisti, ki nimajo lastnih izkušenj z IR ogrevanjem. Predvsem jim ni jasno, zakaj je tako nizka poraba, saj premalo poznajo to tehnologijo. Zato se veliko ukvarjamo z izobraževanjem in ozaveščanjem potrošnikov. Ker je zadeva v Sloveniji še dokaj nova nas razni lobiji želijo omejiti. Bolj ko nas želijo omejiti močnejša je naša ekipa. Bo prišel čas ko bot tudi IR ogrevanje nekaj vsakdanjega.

Estetsko in nevpadljivo
Estetsko in nevpadljivo

Kako jim na te pomisleke odgovarjate?

Da smo bili včasih tudi prepričani, da je zemlja ravna. Včasih so tudi ogrevanje na plin in toplotno črpalko zavračali, zdaj pa je to že stalnica. Svet gre naprej. Prihajajo nove tehnologije, ki bodo seveda zamenjale stare. IR paneli so eden izmed izvrstnih izdelkov, katerih trend v povprečju raste približno 56-odstotno na leto.

Kako izbrati primerno število in način montaže IR panelov?

V roku 4 letih smo opremili že več kot 500 objektov. V tem času smo se zelo veliko naučili in to znanje prenesli na naše svetovalci, ki so postali strokovnjaki za IR ogrevanje. Ker smo v stalnem stiku s strankami smo dobili s pomočjo njih veliko izkušenj. Za zahvalo bomo verjetno že letos organizirali piknik za naše stranke. Vabljene pa bodo tudi potencialne stranke, ki pa lahko direktno vprašajo uporabnike o njihovih izkušnjah. Naši svetovalci brezplačno naredijo energetski izračun in temeljito obrazložijo sistem. Panel prinesejo tudi na dom in tako lahko neposredno občutite to toploto. Seveda pa priporočamo stropno montažo. Res da je za naše monterje nekoliko bolj zahtevna, vendar želimo, da ima stranka čim večji prihranek. V določenih primerih pa je panele bolje namestiti na steno.

Sunlife IR paneli
Sunlife IR paneli

Kakšne načrte imate v prihodnje?
Predvsem želim da bo podjetje Ekosen največji ponudnik IR ogrevanja v EU. Širimo se preko farnšizinga na tuje trge, saj imamo narejen zelo dober in učinkovit poslovni model. Odprli smo prvo podružnico na Hrvaškem v Tehnološkem parku. Z našimi produkti želimo priti v veliko domov, saj bomo na ta način veliko družinam znižali stroške in preko knjig in predavanj poskusili vplivati da bodo postali bolj modri potrošniki. Da boste vedeli o čem govorim vam priporočam da si ogledate to spletno stran
www.ekosen.si in www.varcnabarva.si.

Intervju je bil objavljen v prilogi časopisa Dnevnik.

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]