VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Preverite 12 točk pred nakupom IR ogrevanja

Ko se odločamo za nakup IR ogrevanja, je pogosto vprašanje-v čem je razlika med produkti in ponudniki ter kaj vse naj pri nakupu gledamo. IR paneli so razmeroma nov način ogrevanja, zato tudi ni veliko podjetij, ki bi imela vso znanje in dovolj izkušenj, posebno problematično pa je zagotavljanje pogojev garancije in servisa pri ponudnikih, ki to opravljajo kot dopolnilno dejavnost ali prodajajo izključno preko spleta.  Izbira ponudnika, ki ima daljšo tradicijo in veliko znanja, ponuja kvalitetno montažo, ima pozitivne izkušnje uporabnikov in dober servis so gotovo ključni faktorji, ki naj vas vodijo pri izbiri. Tako bodo IR paneli zagotovo navdušili.

 

qr_seal_print-1

 

Pri izbiri IR ogrevanja upoštevajte sledeče:

 •  Bistvo je očem nevidno

Srce IR panela je njegov grelni element. Ne nasedajte raznim visoko zvenečim imenom kot so karbonski kristali, nano grelci itd. Čeprav takšni paneli delujejo, se moramo zavedati tudi tveganj, ki jih prinašajo-to pa so predvsem okvare in nezanesljivo delovanje. Danes poznamo kar nekaj preizkušenih tehnologij in tudi nekaj novih, ki so pokazale velik potencial. Vendar vam mora pošten trgovec povedati kam spada katera kategorija ter razložiti koliko časa se ta rešitev že uporablja. Zagotovo pa večina rešitev, ki temelji na ogljiku ni priporočljivih.

 • Kakovosten produkt je opazen tudi na zunaj

IR Panel se zelo hitro loči tudi glede na zunanjost. Ali je narejen natančno, iz katerih materialov, zakaj ravno iz teh? Ali zna trgovec pojasniti razlike? Ali ste si pogledali produkte v živo? Slike na spletu so pogosto precej drugačne od produkta. Vzemite si čas in si pred nakupom oglejte produkte ali pri kakem uporabniku ali v prodajnih salonih.

 • IR panel ne pride sam

Delovanje še tako vrhunskega IR panela je odvisno od učinkovite regulacije. Regulacija sistema je ključ do prihrankov in udobja. Pozanimajte se kaj zmore regulacija sistema, ki ga kupujete. Razlike so lahko ogromne. Upravljanje vpliva tudi na življenjsko dobo.

 • Ali so produkti certificirani in preizkušeni v praksi?

Certificiranje je samo nujni korak, da se lahko produkti prodajajo. Toda praksa pokaže vse nepravilnosti. Ali so produkti preizkušeni in merjeni v kakšnem neodvisnem laboratoriju? Ima podjetje kakšno dokumentacijo prav za produkte, ki jih ponuja? Ima podjetje stranke, ki produkte uporabljajo več let brez težav?

 • Svetovanje poteka pred, med in po nakupu

Prodaja na daljavo je sicer udobna za trgovca vendar lahko zelo slaba za stranko. Zato kakovostni ponudniki, vsaj pred večjimi projekti pridejo in opravijo svetovanje na lokaciji ali pa stranka zagotovi vse potrebne podatke. V vsakem primeru je potrebno izbrati dovolj podatkov, da se oceni smotrnost nakupa in vsebina nakupa. Po nakupu ne smet ostati sami, podjetje bi vam moralo pomagati izkoristiti sistem in tudi pomagati, da rešite še katero drugo težavo.

 • Montaža lahko pokvari produkte in vaše prostore

Pomen strokovne montaže je večplasten. Najprej morajo monterji vedeti kam postaviti produkte, kako jih varno pritrditi, svetovati glede ostale napeljave, poskrbeti za kakovostne materiale, poskrbeti za čistočo in zaključna dela. Če monter dela s paneli ni vajen lahko nastane vrsta napak, ki ima lahko zelo slabe posledice. Zato izberite monterje z izkušnjami.

 • Vrednost ponudnika se pokaže, ko gre kaj narobe

Kupujete sistem ogrevanja za nadaljnjih 25 let. Ste res pripravljeni za nekaj evrov ostati sami, ko gre kaj narobe? Garancija je pomembna. Prav tako je pomembno, da jo je podjetje sposobno urediti tudi čez deset let, ne samo da jo obljubi.

 • Glejte investicijo na dolgi rok

Danes vrsta energenta ni več bistvena. Ta je pomembna, ni pa ključna Bistvena je začetna investicija, udobje uporabe, dolga življenjska doba, izgled. Ne nasedajte prodajnim trikom, ki govorijo le o porabi predragih sistemov ogrevanja.

 • Vprašajte in preverite

Danes je zelo lahko dobiti mnenja uporabnikov. Mnenja so povsod. Preverite kako se podjetje vede v praksi, kako se odziva na reklamacije, kaj nudi in kaj dejansko dostavi. Poglejte kaj pravijo uporabniki, pri tem pa opozarjamo na razne teoretike, ki sistema niso niti videli od blizu. Ta mnenja neglede na to ali so pozitivna ali negativna naj ne bodo ključna pri odločanju, lahko pa so vir vaših vprašanj ponudnikom.

 • Ali ponudnik zna odgovoriti na vaša vprašanja strokovno in razumljivo?

Ponudnik mora znati odgovoriti na vprašanje strokovno in vam razumljivo, ob tem pa podpreti svoje izjave z dejstvi, kjer je to mogoče. Da pove kar piše na internetu ni dovolj in lahko razlog za preplah.

 • Ne kupujte IR ogrevanja zaradi zdravja

Čeprav ima IR toplota vrsto pozitivnih učinkov na zdravje, naj to ne bo razlog za nakup, saj je za terapevtske namena raba popolnoma drugačna kot za ogrevanje. Pri IR ogrevanju so pozitivni učinki vezani predvsem zaradi manj prahu, kar pa velja za vse IR panele na stropu.

 •  Kupujte od podjetja z vizijo

Tako podjetje bo z večjo verjetnostjo obstajalo čez 10 let in vam bo ves ta čas lahko ponudilo še druge storitve ali produkte, za katere boste lahko kot njihova stranka dobili dodane ugodnosti.

ekosen_letak_a-1

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]