fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

NOSEČNICA PRI REFLEKSOTERAPEVTU

Nosečnost je naravno in predvideno stanje organizma in ne bolezen. Res pa je tudi, da mnoge žene v času nosečnosti doživljajo prave travme ob nenehni slabosti, glavobolih, slabem počutju in strahu pred porodom.


refleksoterapija pri nosečnicah
refleksoterapija pri nosečnicah


 

NOSEČNICA PRI REFLEKSOTERAPEVTU

Nosečnost je naravno in predvideno stanje organizma in ne bolezen. Res pa je tudi, da mnoge žene v času nosečnosti doživljajo prave travme ob nenehni slabosti, glavobolih, slabem počutju in strahu pred porodom. Pogoste so težave s prebavo, pojavlja se zgaga ob zaužitju določene hrane, nenehni občutek tiščanja na vodo je moteč, boleče in težke noge se pojavijo, utrujenost, zaspanost, bolečine v hrbtu in našteli bi lahko še več… Nekatere žene ne občutijo ne težav ne bolečin, se veselijo otroka in jih ni strah poroda. Po drugi strani pa se dandanes ugotavlja, kako pogosti so primeri ocene, da je nosečnost rizična.


refleksoterapija pri nosečnicah
refleksoterapija pri nosečnicah


Refleksoterapevti se zavedamo, da ni preprosto spraviti na svet novo bitje. Težave nosečnice ob tem so večinoma funkcijske narave, kar zagotavlja večjo verjetnost, da bomo z našim strokovnim delom dosegli izboljšanje stanja brez stranskih učinkov. Po terapiji se največkrat zmanjša občutek napetosti v sklepih, mišicah in ostalih tkivih in tako se zmanjša pritisk na čutnice bolečine. Bolečina se zmanjša ali mine, nadomesti pa jo občutek olajšanja in sprostitve. Težke in otečene noge so pogosta težava, ki jo refleksoterapevti dobro obvladujemo. Otečeni gležnji in blazinice nad prsti moteče silijo iz čevljev in povzročajo bolečino, ki omejuje tako dobrodošlo razgibavanje in sproščanje s hojo. Obdelava stopal enkrat do dvakrat tedensko je pravi balzam za nosečnico posebno v drugem in tretjem tromesečju. Prav tako se omilijo splošne težave pri zaprtju, hemoroidih, visokem krvnem pritisku, nespečnosti, trebušnih napenjanjih in krčih, pa tudi želodčnih težavah. V zadnjih tednih pred porodom se posebno skrbno lotevamo sproščanja mišic medeničnega dna in delamo na celostni umirjenosti.

Vemo, da strah ustvarja napetosti in zakrčenja in da je zelo pomembna ustrezna psiho-fizična priprava nosečnice na sam porod in na prihajajoče bitje. Pomembno je upoštevati izbiro ustreznih tehnik dela. Pomeni, da prevladujejo sprostilne tehnike in temu primerni prijemi oz. obdelava izbranih organov in organskih sistemov. Sprotno preverjanje stanja,  sodelovanje in odzivanje stranke so pomembno vodilo pri našem strokovnem delu in ključ do uspešne terapije.

Refleksoterapevti zaradi lastne zaščite ne obravnavamo rizične nosečnosti, ki je tretirana kot kontraindikacija.


Nada Tomazin Dokl, refleksoterapevtka

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]