fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Ni težava v konfekciji … težava je, da se od tega umira!

Ni težava v konfekciji … težava je, da se od tega umira, sem nedolgo nazaj slišala v eni izmed poučnih televizijskih oddaj. Pa še kako zelo res je!

… nadaljevali so s prispevkom, ki je razkril: »V Sloveniji je danes pretežek ali debel že vsak četrti otrok in tretjina mladostnikov. Podatek, ki je zaskrbljujoč!« Gre za otroke in mlade, ki komaj odraščajo. Če ne bodo takoj drastično spremenili svoje prehrane in prehranjevalnih navad ter telesno nedejavnost spremenili v dejavnost, so lahko dolgoročne posledice zanje celo usodne.

Vse raziskave, ki jih opravljajo znanstveniki širom sveta, kažejo na to, da so odvečni kilogrami neposredno povezani z dolgoročnim zdravjem te osebe in niso le estetski problem posameznika, pač pa so tudi širši družbeni problem. Večja obolevnost za kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, visoki stroški zdravljenja, manjša produkcija na delovnem mestu, odsotnost zaradi bolezni, okrnjeno delovanje v krogu družine v času bolezni… velikokrat je eden od zapletov debelosti tudi nastanek sladkorne bolezni tipa II, ki ima sama po sebi še vrsto drugih zdravstvenih zapletov…. Pa naj še kdo reče, da ni pametno imeti optimalno telesno težo?!

 

Ni težava v konfekciji … težave je, da se od tega umira!
Ni težava v konfekciji …
težave je, da se od tega umira!

 

»Ah, pa kaj, če imam par kil preveč! Če te kaj moti…?« Nobenega ne moti neposredno, še zlasti ne, če gre res samo za par kilogramov. Ko pa se teh nabere po 30 in več, pa to postane tudi »problem« vseh nas, saj nas zadeva posredno – zdravljenje raznih bolezenskih stanj in zapletov, ki jih prinese kopica odvečnih kilogramov na dolgi rok je namreč zelo drago. In dokler se to plačuje iz zdravstvene blagajne imamo občutek, da se nas ne tiče.

Velikokrat sicer slišim ljudi, ki pridejo k meni na program hujšanja, da jih mučijo samo kilogrami in da so sicer zdravi. Potem pa izpolnimo zdravstveni vprašalnik in ugotovimo, da imajo mnogi od teh zvišan krvni tlak in da že redno uživajo zdravila, da jih bolijo sklepi, hrbtenica ali da imajo težave s prebavo ipd. So potem takem res popolnoma zdravi?! Če je krvna slika s smislu maščob, sladkorja in holesterola, dobra, še to ne pomeni vsega. In tudi ti rezultati niso večni. Če ne pazimo na svoje prehranjevalne navade, prehrano, gibanje in na stil življenja na splošno, se žal lahko tudi vse to zelo hitro spremeni na slabše. Le kdo še ni slišal, da npr., sladkorna bolezen (tipa II) prihaja tiho in počasi? In še nihče je ni dobil, ker bi že od malih nog jedel zdravo in uravnoteženo, denimo polnozrnat riž, brokoli, ribe, … in pil navadno vodo! Torej? In spet smo pri tem, da je pametno imeti optimalno telesno težo.

No, na tem mestu pa moram omeniti še drugo skrajnost, ki je zdaj vedno bolj v modi: »Nič se ne bom matrala s hujšanjem, grem na operacijo želodca!«. Strinjam se, da je dobro, da obstaja možnost za mnoge, katerih življenje je sicer v nevarnosti in drugače res ne bi šlo. Žal pa je vse preveč tistih, ki se za tako pot odločijo zaradi pomanjkanja volje. Ali res mislijo, da bo potem kaj drugače, če ne bodo korenito spremenili svoje prehrane in prehranjevalnih navad. Zgoraj zapisana izjava je izjava neke gospe, ki je nekoč prišla k meni po nasvet, kako se naj loti svojih odvečnih kilogramov. In ko sva vse predebatirali, ugotovili, kaj bi bilo dobro spremeniti in kako približno bo potekalo hujšanje, se je odločila, da je to »itak vse skupaj brezveze« in da bo raje šla na operacijo. Za nekoga, ki je sicer zdrav in bi se za dosego želenega rezultata moral le malo bolj potruditi ter vztrajno in dosledno hoditi po zastavljeni poti, je po mojem skromnem mnenju taka operacija le potuha, ki jo mi vsi drago plačujemo (in to dobesedno). Da ne omenjamo potem še operacije odvečne kože ipd.

Ne vem, kaj je danes s to gospo in če je sploh bila operirana, ampak ne pozabite: Vsaka bližnjica ni nujno v resnici tudi krajša ali lažja pot.

Vsekakor sem s trdnostjo prepričana, da se moramo za svojo optimalno težo vsaj malo potruditi in če s trenutnim stanjem nismo zadovoljni, tudi narediti korenite spremembe na področjih, ki so nas pripeljali do tega.

Manuela Pendl.
Manuela Pendl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manuela Pendl

promotorka zdravja, osebna svetovalka za prehrano in zdravo življenje

kontakt: center.sayonira@gmail.com

 

 

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]