fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Narodni dom

Pozdravljeni!

Kdaj ste nazadnje obiskali kako gledališko predstavo, poslušali kak dober koncert – tu ne mislim na divje disco zabave, ali pa občudovali brhke plesalke in plesalce kako se zvijajo in poskakujejo ob ritmih glasbe…

Narodni dom Maribor ponuja vse to in vas vabi…


MALI ODER NARODNEGA DOMA

Jazz v Narodnem domu

petek, 8. april, 20.30 – za izven

MARCO CAPPELLI ACOUSTIC TRIO (ITA, ZDA, JPN)

Marco Cappeli, akustična kitara; Ken Filiano, kontrabas; Satoshi Takeishi, tolkala

Cena vstopnic: 7,00 €


Le peščica ljudi danes sme trditi, da zmorejo v zvok šestih strun kitare vnesti obenem izvirnost in virtuoznost. Marco Cappelli je eden redkih ki zmore oboje: v pričujočem triu pa navduši še z eklektičnim izborom klasične glasbe, jazza in ljudske tradicije z juga Italije.

Po dokončanih študijih na Rimskem konservatoriju in glasbeni akademiji v Baslu, je Marco Cappelli pričel delovati tako v svoji domovini kakor tudi v ZDA, kamor ga je povabil Marc Ribot, pozneje njegov mentor. Strunarski čudežnik je danes razpet med klasično glasbo, ljudsko tradicijo Italije ter jazzovsko improvizacijo in vnaša redko slišano izvirnost v tako domače glasbilo, kot je kitara. Tudi njegov pričujoči trio raziskuje tradicionalno glasbo z juga Italije in njene vezi z emigranti, ki so jo ponesli v ZDA, kjer se je spomin nanjo z leti spremenil in popačil, tudi zaradi vpliva drugih kultur. Domači, a obenem čudovito predrugačene so melodije tega mednarodnega tria: pri tem mu pomagata izkušeni basist Ken Filliano in izjemni in edinstveni tolkalec Satoshi Takeishi (ki je pred dvemi leti navdušil na Lentu z Dhaferjem Youssefom).

Cappelli je danes eden najbolj cenjenih kitaristov (poučuje na konservatoriju Vincenzo Bellini v Palermu, Columbia University v New Yorku, in Juilliard School of music), posebej cenjen je zaradi stapljanja različnih glasbenih tradicij v samosvoj glasbeni svet šestih strun in desetih prstov.MALI ODER NARODNEGA DOMA

Monokomedija

sobota, 9. april, 20.00 – za izven

Geraldine Aron: MOJA BRILJANTNA LOČITEV

Režija in igra: Irena Mihelič

Cena vstopnic: 15,00 €


Gospa Angela lepega dne, ko se mož vrne iz »službenega« potovanja izve, da je njun zakon že leta čustveno mrtev. Z njegovim »čustvenim opustošenjem« se že nekaj časa zavzeto ukvarja njegova ljubica. Angela pa bo morala preko številnih preizkušenj… da na koncu ugotovi, da le ni vse tako črno…

Avtorica besedila Geraldine Aron se je rodila v Galwayu na Irskem. Njen največji hit je monokomedija Moja briljantna ločitev (2003), za katero je bila 2004 nominirana za nagrado Olivier Award za najboljšo komedijo. Igra o razočarani, sveže ločeni Angeli, ki jo je posvetila »vsem«, ki so nepričakovano postali samski, je bila kot uspešnica uprizorjena v več kot 30 državah sveta. Za dramska dela je prejela številne nagrade.

Besedilo monokomedije Moja briljantna ločitev ponuja po tematski in uprizoritveni plati to, kar publika danes v gledališču išče – ljubezensko tematiko s ščepcem tragike, seksualne avanture, zdravniške zadrege, tragikomične družinske situacije, spomine na zakonsko življenje … Besedilo ponuja številne možnosti za jezikovno, situacijsko in interpretativno raznolikost in komičnost. Angela z iskrenim humorjem na svoj račun odpira raznovrstne anekdote, ki se dotikajo vsakogar, v njenih komentarjih se prepoznavamo in na koncu ugotovimo, da ni vse tako črno, kot je videti na prvi pogled.

Stand-up komedijo v enem dahu predstavi Irena Mihelič, dramska igralka, članica SNG Maribor, ki jo mož z izjavo, da je bil njun zakon čustveno mrtev že nekaj let, potisne v stanje izjemne razburjenosti. »Včasih sem bila polovica  Angele in Maxa, najsrečnejšega para na svetu«. Tisti usodni dan izve, da so bila njegova službena potovanja krinka za ljubezenske pobege k njegovi mladi eksotični ljubici Rozi. Ko ji hči Vanesa  naznani še to, da se bosta s fantom, bobnarjem Dinom Pekličem odselila v skupno stanovanje, ima »srečnih« družinskih novic enostavno dovolj. »Rada te imam, mama. S Dinom bova hodila na obiske, ne skrbi, vse bo v redu. Dino pravi, da je bila ločitev njegovih staršev naravnost briljantna.« Angela ostane sama. No, ne popolnoma sama, družbo ji bo delal Vanesin enajstletni škotski terier Floki, ki ga ni vzela s seboj, ker ima Dino rajši mačke…VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA

6. abonmajska predstava cikla »Komedija«

sobota, 9. april, 20.00 – red SOBOTA in izven

nedelja, 10. april, 17.00 – red POPOLDANSKI 1 in izven

nedelja, 10. april, 20.00 – red NEDELJA in izven

ponedeljek, 11. april, 20.00 – red KOMEDIJA in izven

torek, 12. april, 20.00 – red ZELENI in izven

Radoslav Zlatan Dorić: SEZONA NAROČENIH UMOROV

T.I.P. Teater

Igrajo: Mojca Partljič, Andrijana Boškoska – Batič, Franko Korošec, Branko Ličen

Cena vstopnic: 17,00 €; 15,00 €SNG MARIBOR

Kulturni dnevnik

četrtek, 14. april, 14.00 – red RDEČI

OGLED USTANOVE / SODOBNI PLES

Plesna delavnicaVELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA

Monokomedija

petek, 15. april, 20.00 – za izven

Bjarni Haukur Thorsson: FOTR

Kreker, SiTiTeater BTC

Igra: Lado Bizovičar

Prevod: Lija Pogačnik

Režija: Nataša Barbara Gračner

Igra v spremljevalnem filmu: Katarina Čas

Cena vstopnic: 17,00; 15,00 €


Postati oče ni posebej zapleteno, se pa zaplete takoj za tem. Sveže pečeni oče prihaja z besedo na dan. Ni ati, ni oči, ni ata in ni tata … Lado Bizovičar je FOTR!

Lado Bizovičar, ki se je na odrskih deskah odrezal že v predstavah 5moških.com in Ženske&moški.com in Nataša Barbara Gračner, ki se je kot režiserka proslavila z uspešnico Jamski človek, sta se izkazala kot izvrsten tandem; monokomedijo islandskega avtorja Bjarnija Haukurja Thorssona sta predelala, ji vdahnila svežino lastnih starševskih izkušenj ter zabavnih anekdot prijateljev in znancev in jo popestrila z družinskim filmčkom, v katerem se v vlogi Ladove žene odlično znajde Katarina Čas. Nastala je duhovita izpoved o objemih in poljubih, majhnih in velikih odločitvah, testu nosečnosti z modrim rezultatom, ginekologu, požrešni ženi, velikem trebuhu, neopisljivem rojstvu ter neobhodnih spremembah, ki sledijo – neprespanih nočeh, utrujenosti, umazanih plenicah, dragih igračah in mulcu, ki si ga je kljub vsemu želel.

Nova uspešnica za vse fotre in mame, bodoče, aktualne in ostale.vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]