fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Masaža za nosečnice

Bolečine v hrbtu so med nosečnostjo verjetno najbolj razširjena težava, ki jo lahko z masažo hrbta v večini primerov precej omilimo ali celo odpravimo.

Bolečine v hrbtu so med nosečnostjo verjetno najbolj razširjena težava, ki jo lahko z masažo hrbta v večini primerov precej omilimo ali celo odpravimo.

Do 12 tedna nosečnosti izvajamo masažo na masažni mizi, kasneje na masažnem stolu. Za bodoče mamice namreč ležanje direktno na trebuhu ni več najbolj priporočljivo. Hkrati pa je v višji nosečnosti izvajanje masaže celotnega hrbta na masažnem stolu lažje izvedljivo, za nosečnico pa tudi prijetnejše in bolj sproščujoče.

Ker so nosečnice še posebno zahtevna in občutljiva skupina, je masažo treba individualno prilagajati. Pred vsako masažo se pogovorimo z nosečnico, da si pridobimo čim več podatkov o njenem psihofizičnem, pa tudi zdravstvenem stanju.  Šele zatem se odločimo za zanjo najbolj primeren način masaže.

Masažo hrbta izvajamo od predela križnice do ramenskega obroča (trapeziusa). Poseben način masaže srednjega dela hrbta, od križnice do ramenskega obroča, učinkuje zelo prijetno in  sproščujoče.

Pri masiranju uporabljamo masažni tehniki efleraža in petrisaža (masaža trapeziusa), nikakor pa ne  frikcije ali tapotmana.

Pri tehniki, imenovani efleraža oziroma gladenje, na hrbtu uporabljamo obe roki, ki se fleksibilno prilagajata. Glede na stopnjo pritiska ločimo površinsko in globoko gladenje, ki imata na telo različne učinke. Pritisk med masiranjem je dokaj enakomeren, vsak prehod iz površinskega v globinsko gladenje pa mora biti postopen.

Efleraža je na nek način uvod v samo masažo, saj z nežnim dotikom dobimo prvi stik z  masirancem in prve informacije o stanju in tonusu tkiva. Gladenje, s katerim dosežemo  mehanične in refleksne učinke imenujemo globoko gladenje. Osnovni namen te tehnike je pomagati venskemu in limfnemu obtoku k boljšemu delovanju. Mišice pa morajo biti čim bolj sproščene.

Petrisaža oziroma gnetenje je masažni prijem, ki je pri tovrsnih masažah najbolj pogost. Namen te masažne tehnike je raztegniti skrajšana tkiva, predvsem mišice. Hkrati pa tudi preprečiti zlepljenje tkiv ter izboljšati venski in limfni obtok tako površinsko kakor globinsko.

Dodatne informacije na www.negatelesa.si

Avtor besedila:

Robert Kmetec

 

manuela

Prijava na novice

[recaptcha]