fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kaj in zakaj je bolezen? VROČINA

Povzetek prvega dela predavanj, ki ga je imel dr. Schwarz v Waldorfskem vrtcu Maribor.


ZIMS kongres-foto-bruno_sedevčič (207 of 237) – Združenje za integrativno medicino Slovenije – www.zims.si

VROČINA

Vročina ni nekaj nenormalnega. Organizem sam ustvari vročino. Včasih na to lahko pokažemo premočno reakcijo. Sami smo že doživeli, da kadar smo bili nekje zelo angažirani, nam je postalo toplo. To pomeni, da smo z osebnostjo, telesom pri stvari. Enako je z vročino, ki je pokazatelj, da se organizem pospešeno trudi. Ko ima otrok vročino, je naša naloga, da ugotovimo sledeče.

1. Kje je izvor, kjer se mora otrok naprezati.

Obstajata dve glavni skupini odzivanja na vročino:

 – Prva skupina: dobi rdečo glavo, se poti ali ne in samo dogajanje je zelo hitro

 – Druga skupina: vročina ni posebej visoka in vse skupaj deluje na nek način neodločeno, v katero smer bo šlo.

2. Pomembno je opazovati, kako se otrok odziva na vročino:

 – ali ima močno vročino, je pri močeh in se je stvari resno lotil,

 – ali ga vročina zelo izčrpa.

3. Težave, ki jih ima otrok in jih otrok opisuje.

Če je otrok rdeč v glavo, bo imel lahko glavobol in nam bo o tem povedal. V glavo, kjer je že tako malo prostora, prihaja vedno več krvi.

Opazujemo razmerja toplote: topla stegna lahko obvežemo, otroku damo piti lipov in bezgov čaj. Ta dva čaja spodbujata potenje, preko potenja pa se telo ohlaja. Otrok z vročino ne sme biti zaprt.

Tako kot vsak, ki je opravil težko delo, potrebuje počitek, ga potrebuje tudi otrok, ko ostane brez vročine. Ta počitek je pri otroku dolg en dan. Če je bil pa bolan dalje (3 do 5 dni), je smiselno, da se držimo pravila glede počitka:

 1. dan brez vročine preleži v postelji

 2. dan brez vročine lahko hodi po stanovanju

 3. dan brez vročine lahko gre malo ven na sprehod

 4. dane brez vročine lahko gre v vrtec.

Vročinski krči imajo sliko epileptičnega napada. Vročina sunkovito naraste. Pri tem obstaja nevarnost, da otrok izgubi nadzor nad fizičnim telesom. Poveča se srčni utrip, dihanje. Čutno živčni sistem, ki potrebuje mir, je moten. Otrok je po vročinskem krču spet miren, tudi temperatura pade. Do vročinskih krčev pride samo pri naraščanju temperature. Ko je temperatura ustaljena, krčev ni. Vročinskim krči niso nevarni. V prvih sedmih letih je to nekaj, kar lahko pričakujemo. Trajajo maksimalno 2 minuti. Zgodi se lahko, da trajajo dlje, tudi do 15 minut. Takrat obvezno otroka prepeljemo v bolnišnico.

Znaki vročinskega krča: otrok začne »fantazirat«, trza na določenih mestih. Najbolje je, da otroka zavijete v mokro rjuho. Na ta način iz celotne površine zmanjšate temperaturo. Povijete meča. Na ta način v 5 minutah ohladimo telo. Zdravila potrebujejo od 30 do 40 minut, da imajo učinek. Če ima otrok mrzle noge, ne delamo obkladkov. Naredimo lahko kopel na 38,5 stopinj, damo otroka v vodo. Da se otrok navadi na to vodo, potrebuje minuto do minuto in pol. nato v vodo dolivamo samo mrzlo vodo, hkrati pa izmaknemo čep. Otrok je v vodi približno 10 minut in v tem času mora priti voda na 32 stopinj. Vedeti moramo, da bo otrok kričal, vendar ne smemo popustiti. Ko ga damo iz kopeli, ga posušimo, mu damo za piti topel čaj in ga damo spat.

To ima smisel, zato ker imajo obolenja dvojni učinek. Ko gre na boljše, pride drugi val, ko se ta bolezen ponovi. To velja tudi za odrasle.

vitaFIT

Prijava na novice

[recaptcha]