VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

» Ne silovito in redko, ampak zmerno in redno »

Zdravilna moč vode

Mnogo ljudi se  spopada z nenehnim hladom podplatov in dlani. Tudi vi kukate izpod debele odeje, v toplih babičinih nogavicah, a se vam zdi, da vas še vedno zebe? Slaba cirkulacija povzroča hlad po telesu, žile so zožane poleg tega pa organi ne prejmejo dovolj hranilnih snovi in kisika. Raziskave kažejo, da se v večji meri s tem bojujejo predstavnice nežnega spola, a ne zaostaja niti nasprotni spol. Rešitev je voda, sestavni del vsake celice v našem telesu, najpomembnejše hranilo in osnova vseh bioloških procesov.

Že Kneipp je z  reklom » ne silovito in redko, ampak zmerno in redno« skušal opredeliti skrivnost učinkovitosti zdravljenja z vodo, ki se je prenesla tudi v današnjo  pomoč pri zdravljenju z vodo in zdraviliški koncept, po njem pa se imenuje tudi  t.i. »knajpanje« ,ki je vsekakor hitra in preprosta rešitev za poživitev krvnega obtoka kar v domači kopalnici.

Tudi vroča je zdravilna

Nikomur najbrž ne bi ustrezalo, da bi s  pipe v kadi tekla samo vroča ali samo mrzla voda. Pa sta mrzla in vroča voda v primerjavi z blago manj zdravi? Ne, raziskave so potrdile, da tako vroča kot  hladna voda blagodejno vplivata na telo.

Po besedah Kreiter in Roschatt, hladna voda oži žile, ki se potem zopet razširijo in dobijo več  krvi. Pojavi se enak učinek kot pri vadbi, posledično so tudi koža in globlje ležeči organi bolje prekrvavljeni. Povečan vnos kisika spodbudi celično presnovo in limfno dejavnost ter izboljša in razbremeni ožilje.  Vroče vode se na splošno bojimo, saj lahko pusti opekline. Vroča vo da širi žile. Pomirja in sprošča. Intenzivna toplota pomaga pri  kroničnih bolečinah, ženske si pogostokrat blažijo težave pri menstruaciji, vendar pa  lahko na koži ob nepravilni uporabi vroče vode za blaženje bolečin,  ostanejo trajne posledice – opekline. Intenzivna toplota pomaga tudi pri zakrčenih mišicah in težavah s sklepi.

Blaga toplota  v obliki mlačnih obkladkov, blaži bolečine pri pregretih sklepih, npr. pri kroničnem poliartritisu ,ter pri bolečinah v ušesih. Na splošno je blaga toplota najbolj prijetna za uporabo med ljudmi in jo tudi lažje prenašamo kot hladno in vročo. Vlažna toplota prodre globoko v tkivo in pomaga zlasti pri bolečinah v hrbtu, zakrčenih vratnih mišicah, vnetju obnosnih votlin (sinusov) ter trebušnih in želodčnih krčih. Pri menjavi toplo-hladne kopeli  oziroma »knajpanju« pa krepimo obrambne moči telesa, ter vplivamo na čvrstost kože, česar bi se naj zvečer pod prho poslužile ženske, ki se bojujejo s celulitom.

»Suho ščetkanje«

Verjetno ste najprej  pomislili na  čiščenje oblačil ali čevljev? Gre za eno izmed zdravilnih metod za krepitev obrambne moči telesa, vsestransko zdravilo za pridobivanje energije zjutraj, učinkovit način za spodbujanje krvnega obtoka ter odlično sredstvo za ohranjanje zdrave in lepe kože ter preprečevanje celulita. Z mehko ščetko iz naravnih materialov ali masažno rokavico oščetkamo celo telo, da koža dobi rdečkast ten. Začnemo na konicah prstov in z rahlim pritiskom počasi krožimo proti srcu. Ščetkamo vedno od prstov nog in rok proti srcu. Izogibamo se poraščenih delov kože, prsnih bradavic ter rdečkastih tankih metličastih ven.

Umivanja uravnavajo toplotno ravnotežje v telesu

Oblivanje  je zanimiva terapija z  vodo. Zagotovo smo se kot otroci radi  »pošpricali« med tem, ko je mama zalivala vrt, ali komu ponagajali. Izmenična oblivanja so namenjena krepitvi žil, hladni oblivi pa poživijo in osvežijo, a je potrebno upoštevati načelo počasnega stopnjevanja, kar pomeni, da vedno začnemo oblivati daleč od srca, temperatura obliva  pa mora biti prilagojena osebi. Jakost curka povečujemo počasi. Oblivamo se ne pri menstruaciji, bolečinah v križu, išiasu, obolenjih ledvic in mehurja ter bolečinah v spodnjem delu trebuha. Umivanja krepijo celotno telo, hkrati pa tudi znižujejo povišano telesno temperaturo.

V prijetni kopeli bi lahko ležali ure in ure. Kaj pa učinek?

Kopeli sodijo med najintenzivnejše terapije po Kneippu. Dodatke za kopanje v obliki soli, olj in čajev oziroma poparkov primešamo vodi za kopanje. Raziskave kažejo,  so barvila, ki jih vsebujejo kupljene soli zdravju neprijazna, zato moramo paziti. Sol čisti in  razkužuje, ter uspešno pomaga pri nečisti koži in kožnih obolenjih, dodatek brina  pa močno pospešuje prekrvavitev in sega v globino. Toplotna kopel je primerna pri telesni in duševni napetosti, gripi in mrzlici ,saj pospešuje znojenje, artrozi hrbtenice in sklepov, ter motnjah spanja. Večina bi nas najraje obležala v kadi uro in več, a dokazano je, da predolgo namakanje ni učinkovito, kopel pri temperaturi vode do 38°C,ki traja do 10 minut sprošča in pomirja. Tople kopeli morajo za doseganje pravega učinka, trajati od 10 do največ 20 minut.

Tudi inhalacija sodi med terapije z vodo. Primerne so tako pri reševanju problematične nečiste in aknaste kože, vnetju obnosnih votlin, suhih sluznicah, pri prehladu, kašlju in nahodu. V domačo skledo za inhalacijo vlijemo vrelo vodo in nekaj kapljic kamiličnega eteričnega olja. Kamilica bo pripomogla k hitrejši razbremenitvi bolezni dihal, kot so nahodi, astma, bronhitis. Drugi pogosti  dodatek pa je timijan, znan kot odličen antiseptik ki blaži krče dihalnih poti.

V savno le zdravi

Le kdo od nas si tu in tam ne privošči sproščujočega oddiha v objemu savn. Pri vsem tem je seveda najbolj zanimivo, da gremo v savno zato, ker se pač potem bolje počutimo in ker je sproščujoče, a čemu bi pripisali to zaslugo? Zopet smo pri zdravilnih učinkih vode. Savna je še posebno primerna pri boleznih srca in ožilja (visok in nizek krvni tlak, zdravljenje po srčnem infarktu), obolenjih dihalnih poti(kroničnem bronhitisu, bronhialni astmi), kroničnem revmatizmu in poškodbah medvretenčnih ploščic, presnovnih motnjah  in kožnih obolenjih( prhljaj, akne, nevrodermitis). Pomembno je, da savne ne obiščemo takoj po telesni aktivnosti, da pred obiskom popijemo dovolj tekočine ter  se pred vstopom oprhamo in dobro posušimo, kajti suha koža se hitreje znoji. Savnanje je primerno za zdravega človeka, nikakor pa se naj ne bi savnal človek s prehladom, gripo, vnetju ven ali notranjih organov, žilnih spremembah, obolenju srca in pljuč, visokem krvnem tlaku, prizadetosti ledvic in pa ščitnice.

»Če bomo vožnjo nadaljevali z rezervo, nas bodo morali kmalu potiskati. In ne pozabimo: bistveno življenjsko gorivo je zastonj .«

Kaj pa naše celice?

Ne le sproščanje in blaženje bolezni, pri čemer imamo v mislih razne kopeli, savno, toplotne obloge, inhalacijo; tudi naše celice potrebujejo tekočino za normalno delovanje telesa. Več kot dve tretjini našega telesa sestavlja voda. V telesu uravnava elektrokemične procese, pomaga pri absorbciji vodotopnih vitaminov, uravnava telesno temperaturo in je pomemben nosilec informacij. Vnos tekočine v telo je bistvenega pomena. Kako naj pijemo? Vprašanje lahko pojasnimo na primer s tole primerjavo: Če bo tekač v pripravah na maraton enkrat pretekel 30 km silovito, potem pa do maratona nič, bo najverjetneje preobremenil celotno telo, na dolgo progo pa mišice ne bodo pripravljene. Zato je osnovno pravilo pitja: pijemo po požirkih in enakomerno čez ves dan.

Napisala:

Mateja Visočnik

Diplomirana organizatorica velneških storitev;
Svetovalka za prehrano in gibanje ter zdrav življenjski slog;
Kozmetičarka.

Dodaj Komentar

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice