fbpx
VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kako s prehransko terapijo do uspešnega reševanja specifičnih težav

Prehranska terapija sloni na znanstvenih raziskavah o tem, kako hrana skupaj z zdravim življenskim slogom vpliva na zdravje posameznika, pomaga pri vzpostavitvi pravilnega prehranskega programa in pri odstranjevanju mnogih težav.

Mag. Vesna Brajnik je specialistka v prehrani in raziskovalka, mednarodno certificirana CPD in YMCA, članica IICT, specializirana v zaščiti DNK, alergijah in preobčutljivosti na hrano.

Mag. Vesna Brajnik je strokovnjakinja za reševanje težav s prehrano pri otroku (povezanost med slabim načinom prehranjevanja in težavami pri učenju, slabi koncentraciji, spominu, disleksiji, itd.), in kliničnem hujšanju.

Kako konkretno rešujemo specifične težave?

Podajamo nekaj primerov, kako učinkovito dosežemo specifične rezultate.

Alergijski rinitis ali senena vročina je alergijsko vnetje nosne dihalne poti, kjer se kažejo očitni znaki prehlada ali gripe, vendar brez vročine ali povišane telesne temperature.

Alergične reakcije na cvetni prah so opredeljene kot senena vročina. Ti pojavi so se v mestih znatno povečali v primerjavi s podeželjem. Znanstveni odgovor na to je, da onesnaževalci (npr. izpušni plini) povzročajo reakcijo našega imunskega sistema. Spomladi in poleti v najbolj onesnaženih območjih zrak vsebuje večje število prostih radikalov zaradi delovanja sončne svetlobe na molekule kisika, kar slabo vpliva na zdravje ljudi, ki prebivajo v teh območjih.

Mag. Vesna Brajnik izvaja specifični program, ki obsega serijo ocenjevanj, določanje prehranskih pomanjkljivosti in reševanje le-teh s pravilno prehrano.  Kombinacija prave hrane krepi odpornost in blaži simptome. Vedno pa osebi priporočamo, naj izvede specifično analizo nosne sluzi, da se izključijo reakcije na mleko in mlečne izdelke ter gluten, saj se v tem primeru težava ne obravnava kot alergijski rinitis, temveč kot preobčutljivost na hrano, kjer je pristop popolnoma drugačen.

Žolčni kamni

Žolčni kamni so težava, ki se pripisuje kopičenju kalcija in holesterola v predelu med jetri in žolčnikom, kateri vsebuje žolč za prebavo maščob.

Ko je ta predel med jetri in žolčnikom nakopičen, se pojavi zlatenica, saj absorpcija maščob ne deluje pravilno. Napačno se ustvarjanju žolčnih kamnov pripisuje prekomernemu kopičenju holesterola in kalcija, medtem ko težava sloni na nepravilnem upravljanju s temi snovmi v našem organizmu. Večrat osebe to težavo preprosto podedujejo. Cilj našega prehranskega programa je pravilno emulgirati holesterol in hrano, saj hrana, ki je bogata s prebavnimi encimi pomaga pri prebavi maščob.

Kronična utrujenost

Obstaja veliko vzrokov za kronično utrujenost

Običajno pravimo, da sta za kronično utrujenost najbolj kriva nepravilna prehrana in stres.

Vsaka naša dejavnost proizvaja toksine, katere mora naš organizem razstrupiti. Če je oseba bolj utrujena po določeni aktivnosti ali obrokih lahko to pomeni, da organizem toksinov ne uspe učinkovito razstrupljati. V teh primerih se vzroki pripisujejo nepravilnem delovanju jeter. Naš prehranski program bo v teh primeru ciljal večinoma na ogljikove hidrate, ki se počasi sproščajo v krvni obtok in seveda analizo pomanjkljivosti bistvenih hranil, ki jih s pravo prehrano dodamo.

Previsok krvni tlak

Stres, zgoščevanje krvi v arterijah in napetost arterij
so glavni vzroki za previsoki krvni tlak.

Previsoki krvni tlak je lahko nevaren, saj lahko povzroči srčni napad ali kap. Zato se mora oseba s previsokim krvnim tlakom zdraviti. Arterijsko napetost uravnava ravnovesje kalcija, magnezija in kalija v razmerju z natrijem. Osebam priporočamo, naj krvni tlak izmerijo vsakih 5 let, tudi če nimajo težav. Zato se naš prehranski program osredotoča na analizi pomanjkljivosti bistvenih hranil in uravnovešenem razmerju zgoraj omenjenih mineralov.

Hipotiroidizem in hipertiroidizem

Ščitnica se nahaja na koncu grla uravnava hitrost našega metabolizma.

V primerih hipertiroidizma ali prekomernega delovanja ščitnice je značilna hiperaktivnost, t.j. izguba telesne teže in živčnost. Nasprotno stanje je hipotiroidizem ali upočasnjeno delovanje ščitnice, ki povzroča izgubo energije, povečano telesno težo, gube, itd. Vzroki hipotiroidizma se večkrat pripisujejo prekomerni stimulaciji endokrinega sistema v zelo stresnem in hiperstimulativnem okolju in prekomerni količini estrogenov. V nekaterih primerih se vzroki najdejo v pomanjkanju joda, vendar so redki. Ker ščitnico nadzirata hipofiza in nadledvične žleze, se prehranski program osredotoča na stimulaciji in uravnavanju hormonov za vse tri žleze. Zato tretirani osebi jasno razložimo, na katera prehranska dopolnila mora biti pozorna, saj so določeni dodatki v teh primerih lahko zelo škodljivi in vodijo do hormonskih neravnovesij.

Diabetes

Pri otrocih in odraslih nastaja sladkorna bolezen zaradi prekomerne količine glukoze v krvi.

Pri otrocih je lahko vzrok sladkorne bolezni navzkrižna reakcija med beljakovinami, ki jih najdemo v mleku in govejem mesu ter beljakovinami, ki so prisotne v trebušni slinavki. To se lahko zgodi v primeru, ko otroke, ki so tej težavi genetsko podvrženi, hranimo  z mlečnimi izdelki ali govejim mesom preden se razvije njihov prebavni trakt in imunski sistem. Diabetes pri odraslih pa večinoma nastaja zaradi napačne prehrane (preveč sladkorjev in stimulansov).

V teh primerih še pred diabetesom nastane hipoglikemija (nizka količina glukoze v krvi). Pri diabetesu je (podobno kot v vseh primerih motnje presnove sladkorja v krvi) potrebno vzpostaviti pravilno delovanje nadledvičnih hormonov. Prehrana ima v teh primerih ključno vlogo, kjer je naš cilj uravnati količine glukoze v krvi z novim prehranskim programom. Tretirani oseba svetujemo, da se začne prehranjevati večkrat na dan z manjšimi obroki. V prehrano bomo vključili ogljikove hidrate in beljakovine, ki se počasi sproščajo v krvni obtok, uravnali bomo prehranske pomanjkljivosti in ciljali na točno določene vitamine in minerale.

Kaj lahko pričakujete?

Ko nas oseba kontaktira, ji najprej nudimo začetno brezplačno svetovanje. V tej fazi osebo dobro spoznamo v smislu kako živi, se prehranjuje, katere so specifične težave in realno katere rezultate lahko dosežemo. Nato podamo jasno sliko o tem, kako bomo postopali, v kolikor se oseba odloči za naš program in katere rezultate lahko pričakujemo. Terapija temelji na znanstvenem programu, ki preverja prehranske pomanjkljivosti tretirane osebe. Vsaka oseba se prehranjuje po lastnih željah in okusih, vendar se pri tem velikokrat ne zaveda, da pri izločanju določenih živil izgubi celo vrsto vitamin in mineralov, ki so bistvenega pomena za uravnovešeno delovanje organizma.

Vitamin B3 (niacin) je bistvenega pomena pri ustvarjanju energije, pravilnega delovanja možganov in optimalnega stanja kože. V primeru pomanjkanja vitamina B3 se pojavijo simptomi kot so pomanjkanje energije, nespečnost, glavoboli in migrene, slab spomin, anksioznost, depresija, živčnost, krvavitev dlesni, akne, dermatitis itd. Dnevni priporočeni vnos je 18mg. Pomembno je torej, da imamo v organizmu vedno dovolj vitamina B3.

Ovsene palačinke s skuto in figami, bogate z jodom (pogama ščitničnim žlezam) recept na str. 69 v knjigi Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano

Kaj storiti v primeru, ko uživamo preveč različnih prehranskih dodatkov?

Zavedati se morate, da pri določenih vitaminih in mineralih to privede do toksičnosti. Npr. v primeru že navedenega vitamina B3 se toksičnost kaže pri odmerku nad 3000 mg dnevno. To je veliko, vendar bodite pozorni, saj s prehranskimi dodatki lahko kar hitro te donose prekoračimo. Znaki toksičnosti vitamina B3 se v tem primeru kažejo kot pospešen pulz, slabost in bruhanje, srbečice, zardevanje kože in omotice, driska itd. Podobno velja tudi za druge vitamine in mineale. Pomembno je vedeti, da v hrani že obstajajo vsa esencialna hranila, ki jih potrebujemo, poznati moramo le prave kombinacije. Obstaja vrsta esencialnih hranil, ki jih telo mora vsakodnevno pridobiti, da pravilno deluje. Ta hranila imajo znanstveno dokazane učinke na pravilno delovanje našega organizma in zaščito pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali.

Mag. Vesna Brajnik je študirala na eni izmed najboljših akademij v Veliki Britaniji.

Celoviti 30 dnevni program z 90 recepti lahko naročite tukaj http://healthynutritioncoach.com/moja-knjiga/?lang=sl, v kolikor pa imate že specifične težave vam priporočamo posvet s specialistko.

mag. Vesna Brajnik

www.healthynutritioncoach.com

040 806 351

vitaFIT

Dodaj komentar

Prijava na novice

[recaptcha]