VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

15. septembra očistimo Slovenijo !

15. septembra 2018 bo tretjič (in zadnjič) v zgodovini Slovenije organizirana nacionalna prostovoljska čistilna akcija. “Še zadnjič” je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev. Akcija Očistimo Slovenijo 2018 bo letos tako predvsem svež in čist začetek za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo dosegli z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo odpadkov.

Prostovoljci bodo do konca poletja po Sloveniji iskali in preverjali lokacije divjih odlagališč v digitalnem registru, ki so ga ustvarili tekom prvega projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!. Tretjo soboto v septembru pa bo potekala čistilna akcija, v kateri bodo iz identificiranih divjih odlagališč odstranili zbrane odpadke. Čistilo se bo tudi vsa
druga območja – sprehajalne poti, predele ob cestah, stanovanjske soseske, okolice šol in vrtcev ter tudi vode, nabrežnine in obale. K projektu so povabljeni vsi posamezniki in vse slovenske občine, tudi tiste, ki so čistilne akcije organizirale že spomladi. Ideja je, da v občinah, kjer ni potrebe po čistilni akciji, skupnost kljub temu na ta dan naredi kaj za obče dobro – se na primer loti urejanja zelenic in športnih igrišč, učnih poti, pleskanja otroških
igral, popravljanja klopi v parku itd.

Namen letošnje akcije ni le čiščenje, veliko večji pomen bo na ozaveščanju o boljšem ločenem zbiranju odpadkov ter nenazadnje tudi o preprečevanju nastajanja odpadkov. Premalo je vsako leto enkrat ali dvakrat čistiti, raje s skupnimi močmi poskrbimo, da odpadkov v naravi in okolici ne bo več, hkrati pa, da čim več ljudi začne razmišljati o Zero Waste alternativah. Na ta načun bo vedno manj odpadkov in čistilne akcije kot take sploh ne bodo več potrebne.

Tako kot v zadnji akciji leta 2012 je projekt tudi tokrat organiziran v sklopu globalne pobude Očistimo Svet 2018 (World Cleanup Day 2018). Slovenski prostovoljci bodo tudi tokrat del večmilijonske množice, ki bodo čistili svojo državo. Cilj globalnega projekta je  združiti 5 % prebivalstva iz 150 držav v največji čistilni akciji, ki bo v vseh državah potekala prav na isti dan. Priključitev svetovni pobudi World Cleanup Day 2018 in dvig zavedanja o pomen zmanjševanja, ponovne uporabe in ločenega zbiranja odpadkov. Okoljski izzivi potrebujejo našo takojšnjo pozornost. Pomembno je, da se tudi Slovenija pridruži tako pomembni in odmevni globalni akciji. Prav tako opažamo povečanje pojavljanja divjih odlagališč, predvsem pa smetenja.

Cilji projekta

1. Dvigujemo ozaveščenost o preprečevanju, zmanjševanju, ločenem zbiranju in ponovni uporabi odpadkov preko različnih aktivnosti pred in po akciji.
2. Aktivnosti pred in po akciji imajo dolgoročen pozitiven učinek na okolje, družbo in gospodarstvo.
3. Spodbujamo aktivno sodelovanje občanov v vseh slovenskih občinah
4. 15. septembra čistimo območja razpršenih odpadkov, divja odlagališča in imamo druge družbeno koristne dejavnosti.                                                                                                                    5. Pregled vseh slovenskih občin s pokritostjo divjih odlagališč in posodobitev registra divjih odlagališč.

Več na: www.ocistimo.si

Dodaj Komentar

Nedavne Objave

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice