VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Zavajanje kupcev z označbami živil!

Energijska vrednost živil

Energijska vrednost živil je napisana na deklaraciji živil in je določena za 100g. Nekatera živila imajo podano tudi hranilno vrednost za eno porcijo. Teža le-te je odvisna od posameznega živila in je tudi določena na deklaraciji. Vrednosti podane za 100g in za težo porcije so lahko zavajajoče, saj je pomembna dejanska zaužita količina živila in temu ustrezna energijska vrednost in sestava hranilnih snovi snovi.

Označba: brez konzervansov

Živila, ki imajo na embalaži napisano da ne vsebujejo konzervansev, lahko zavajajo potrošnike. Konzervansi so namreč samo ena od skupin aditivov, ki se uporabljajo pri proizvodnji hrane. Takšno živilo mogoče res ne vsebuje konzervansov kljub temu, pa lahko vsebuje druge aditive kot so barvila ali ojačevalce okusa. Primer: pašteta brez konzervansov vsebuje ojačevalce okusa.

Označba: brez sladkorja ter brez dodanega sladkorja

Sladkor se nahaja skoraj v vsakem živilu in je na deklaraciji naveden pri vsebnosti ogljikovih hidratov. Sladkorji (glukoza, fruktoza, saharoza, laktoza) so naravno prisotni v živilih. Označba ˝brez dodanega sladkorja˝ pove le-to, da živilu pri procesu proizvodnje ni dodan sladkor. Pri nizkokaloričnih živilih se lahko sladkor, ki ga živilo vsebuje delno odstrani, z namenom zmanjšanja kalorične vrednosti. Odstranjen sladkor se zaradi izboljšanja okusa zamenja s sladili, ki pa so ena od skupin aditivov. Primer: bomboni označeni kot ¨brez sladkorja˝ vsebujejo sladila.

 

s

 

Označba: brez glutena

Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo žita kot je pšenica, oves, rž in ječmen ter vsi njihovi izdelki. Gluten ni prisoten v koruzi, rižu, ajdi, prosu, amarantu, kvinoji ter sojinih in sončničnih semenih. Gluten je za določeno populacijo ljudi alergen zato so pogosto na živilih prisotne tudi označbe ˝brez glutena˝. Samo prej navedena žita ter njihovi izdelki, ki vsebujejo gluten, so lahko označeni s to označbo. Prisotnost le-te na ostalih živilih je za potrošnika zavajajoča. Primer: sojino mleko. Soja že v osnovi ne vsebuje glutena.

Označba: brez holesterola

Holesterol je sterol, ki nastaja samo pri živalih zato ga lahko vsebujejo le živila živalskega izvora. Primer: ta trditev je pogosto napisana na margarinah, le-te se pridobivajo iz rastlinskih maščob zato tudi ne vsebujejo holesterol.

Sestavine živil

Določena živila lahko zavajajo potrošnika glede splošnih količin sestavin. Zakonodaja določa, da morajo biti sestavine na deklaraciji napisane po padajočem vrstnem redu. Sladkor je pogosto napisan na samem začetku navedenih sestavin. Primer: čokolada s kokosom vsebuje precej več sladkorja kot je kakava in kokosa, zato takšno živilo ni priporočljivo kot zdravo.

 

vir: Zakaj Alternativa?
Avtor: Tea Lišnić, dipl. inž. živ. in preh.

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice