VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Zagreb ob ponedeljkih brez mesa

hrana“Ponedeljek razglašam za dan, ko bodo občani jedli samo hrano rastlinskega izvora,” je sporočil zagrebški župan Milan Bandić in tako se je začela kampanja, s katero želijo spremeniti prehranjevalne navade občanov.

Zagrebški župan Milan Bandić je s svojim podpisom pod Deklaracijo o zelenem ponedeljku naznanil začetek kampanje Zeleni ponedeljek. Mesto Zagreb se je skupaj z društvom Prijatelji životinja odločilo, da bo občanom pomagalo, da izboljšajo svoje zdravje s tem, ko bodo en dan v tednu jedli vegetarijansko hrano.

Podobne kampanje sicer potekajo tudi v drugih mestih po svetu, ideja pa se je najprej začela uresničevati v Gentu v Belgiji. Nato so sledila še mesta v Avstraliji, Veliki Britaniji, Kanadi, na Finskem, v ZDA, na Nizozemskem, Tajvanu, Avstriji in Južnoafriški republiki. Tudi svetovno znane osebnosti
so javno podprle zeleni ponedeljek, med drugim tudi Paul McCartney, Moby, Yoko Ono, Bryan Adams, Richard Branson, Sheryl Crow, Kevin Spacey, Alec Baldwin, Michael Pollan, Al Gore in wyneth Paltrow.

V globalni kampanji sodelujejo tudi nekateri vrtci, šole in fakultete, pa tudi bolnišnice in restavracije. Na Hrvaškem pa so zeleni ponedeljek državljanom poskušali približati tudi s spletno stranjo, na kateri vsak petek objavijo nov recept, ljudje čez vikend kupijo sestavine za vegetarijanske obroke in nato v ponedeljek uživajo v hrani rastlinskega izvora. Organizatorji upajo, da bodo s kampanjo dolgoročno vplivali na prehranjevalne navade ljudi.


VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice