VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Wellness kot način življenja – medicinski wellness

Wellness  je v splošnem zelo širok pojem. Eno izmed področij je tudi medicinski wellness.

Za opredelitev ravno tega  področja wellnessa sem se odločila predvsem zato, ker  se pogostokrat srečujem z ljudmi, ki pravzaprav tega področja niti ne poznajo, niti ne vedo s čim naj ga pravzaprav povežejo.

Wellness na splošno opredeljujemo po področjih :

 • Telesna aktivnost
 • Lepota in nega telesa
 • Zdravstvene vsebine
 • Sprostitev
 • Zdrava prehrana
 • Duševni wellness

Torej, kadar se wellness poveže s klasičnimi zdravstvenimi storitvami, govorimo o širšem strokovnem poimenovanju “medicinski” wellness. V bistvu govorimo o individualnem medicinskem svetovanju in oskrbi.

Pri vsem tem pa je seveda najpomembnejše in poudarjeno ohranjanje in krepitev zdravja, ki pa seveda zahtevata predhodno, diagnostično medicinsko obdelavo.

Pozabiti vsekakor ne smemo na storitve komplementarne medicine, ki jih ponuja večina zdravilišč doma in v tujini. Med take storitve prištevamo limfne drenaže, talasoterapijo, fango ter masaže.

Limfna drenaža

Ročna oziroma t.i. manualna limfna drenaža je terapevtska metoda. Razvil jo je dr. Vodder v Franciji skupaj z ženo v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Danes se limfna drenaža uporablja v medicinske, preventivne in kozmetične namene.

Pri omenjeni terapevtski metodi bi predvsem poudarila, da morajo osebe z medicinsko indikacijo, kot so sekundarni limfni edemi, ki so posledica operativnih posegov in obsevanj,  biti pozorne, da jim limfno terapijo izvajajo zgolj limfoterapevti z mednarodno veljavnim zaključnim certifikatom po dr. Voddru.

mateja visočni k 1

Limfna drenaža (vir: splet)

 Talasoterapija

Kadar gre za bolečinska stanja, je zelo učinkovita  talasoterapija, kjer darovi morja koristijo v zdravstvene namene.

Talasoterapija se uporablja pri bolečinah v sklepih in mišicah. Priporočljiva je pri stanjih, kot so poškodbe in operativni posegi, nevrološke in revmatične težave, ginekološka obolenja, boleznih dihal in težave s kožo.

Fango

Fango je vrsta gline vulkanskega izvora. Blatno oblogo nanašamo na obolela mesta, mišice in sklepe. Fango obloge vpijajo škodljive snovi iz telesa, po drugi strani pa v telo vnašajo koristne. Lahko se uporabljajo tudi kot toplotne obloge, s katerimi se greje obolelo mesto, hkrati pa izboljša prekrvavitev. Na ta način rahljamo zlepljeno tkivo, zmanjšujemo pa tudi napetost mišic. Skupaj z razgibalnimi vajami, masažami in termalnimi kopelmi je to pomembna podpora terapiji, ki preprečuje novonastala obolenja gibalnega aparata. Toplota, ki jo fango obloga sprošča , optimizira delovanje ščitnice in notranjih organov, potenje pa iz telesa odstranjuje škodljive snovi.

mateja visočnik fango

 Nanašanje fango oblog (vir: splet)

Fango obloge priporočajo zlasti pri:

 • težavah z mehurjem,
 • nekaterih boleznih notranjih organov,
 • vnetju rodil,
 • revmatizmu mišičnega veznega tkiva,
 • kroničnih revmatičnih obolenjih sklepov z manjšo vneto aktivnostjo,
 • lajšanju krčev organov gladkega mišičevja.

Članek pripravila:

Mateja Visočnik, dipl. organizatorka velneške dejavnosti ; medicinski velnes.

Svetovalka za prehrano, gibanje in zdrav življenjski slog, kozmetičarka.

 

Dodaj Komentar

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice