VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

VEGAN – VEGANSTVO ODLIČNA ODLOČITEV

Odlično odločitev sem sprejel, neminovno v času nastajanja novega sveta. To se je zgodilo točno na dan zaznamovan s peticami, 5.5.2012. S predrago soprogo sva prespala v brunarici, na Pohorju, najinem raju, ki ga zelo obožujeva. Zjutraj se zbudim točno ob 5 uri in odidem ven, v naravo. Razmišljam o odločitvi, postati VEGAN ali vsaj vegetarijanec. Da bi odločitev lažje sprejel, se udobno namestim, vdihnem skozi pljuča čist pohorski zrak in se priključim globalni meditaciji. Zelo se sprostim, energije so neverjetne. Okoli šeste ure zjutraj, ali nekaj čez šesto, sem že odločen postati VEGAN ali vegetarijanec. VEGAN – VEGANSTVO čemu?

vegan veganstvo2-odlična odločitev

Zelo ljubim naravo, naravno okolje, tudi živali, praktično vsa živa bitja. Z naravo sem povezan žeod mladih nog,  saj smo imeli doma vrt, blizu našega doma, pa prelesten in prekrasen, čaroben, Betnavski gozd. Sorodnike izven Maribora, na deželi, čistem naravnem okolju, v Nebovi pri Malečniku in na zelenem koščku narave, na Pohorju. To je bilo tako zanimivo, saj sem bil vsak vikend nekje v naravi. Tudi doma smo imeli hišne ljubljenčke, nekoliko posebne. Oče je prinesel zelo majhnega ježka, kasneje je prišla želva in žaba krastača. Zanimivo je to, da te živali živijo v čistem naravnem okolju. A so ostale pri nas kar nekaj dolgih let. Niso bile ravno za božanje, ampak vseeno so postale naši najboljši prijatelji. Živele so z nami v sožitju z družino in naravo okoli sebe, nismo jih omejevali. Zgodilo se je sledeče, želvo smo pogrešali kar nekaj časa in jo našli skrito med krompirjem, kjer se je zakopala. Na ta račun smo se od srca nasmejali, ježka smo našli večkrat v drvarnici, kjer je našel svoje zavetišče, zelo zanimivo.

vegan veganstvo3-odlična odločitev

Ta povezava z naravo in njenimi danostmi, sožitjem in zlitjem z naravnim okoljem izhaja že iz rane mladosti, živali so mi še danes najboljši prijatelji. Kjerkoli jih srečam, v gozdu, ob sprehodu, najsi so to ptički, veverice ali zajčki, divji ali domači. Vse po vrsti bi pobožal, objel in stisnil na srce. Odločitev za VEGAN – VEGANSTO nikakor ni bila težka. S prijatelji imaš prijateljski odnos, jih ne ubiješ in poješ, ampak jih ‘pocarkljaš’, pobožaš, kadarkoli je to mogoče. Takšna je moja življenjska filozofija, naj živijo in uživajo. Življenje je lepo, v kolikor ste tako naravnani. Zelo lepo, kajti tako ali tako pride čas ko odidemo v svetlobo, ampak po naravni poti. Brez nepotrebnega nasilja s prisotnostjo brezpogojne ljubezni, do vseh prekrasnih danosti narave.

Še malo in bo 3 leta in pol, vmes sem samo 1x jedel ribe, morda nekaj kozjega sira ali kos peciva. Da samo omenim način veganskega prehranjevanja; je brez mesa, mleka in mlečnih izdelkov, rib in jajc. Torej temelji tudi na etičnih in moralnih vrednotah, s spoštovanjem vseh živalskih vrst. To je čisto drugačen način življenja, življenje postane res lepo in čudovito. Marsikaj se spremeni, najprej odnos do sebe, kasneje do družine, narave, s popolnoma drugačnim zornim kotom gledanja. Postal sem bolj sočuten, cenim vrednote, ki jih mnogi pozabljajo. Spoštovanje, cenjenje življenja samega, samopomoč, tovarištvo, spoštovanje drugačnosti, pripadnost, sočutje in še mnoge druge. Skratka popolnoma se spremeniš, spremembe so v življenju dobrodošle. Vedno se nekaj novega dogaja, samo malo je za to potrebno. Življenje je lepo in naenkrat postane veličastna kreacija in neminovno tudi nov način zavedanja. Zavedanja, da nič ni samoumevno, ali samo sebi namen.

vegan veganstvo-odlična odločitev

Da pa lahko tako živim, sem se posvetil samooskrbi. Veliko sadja in zelenjave pridelam sam, nekaj ga kupimo na tržnici ali direktno iz kmetije. Tako si zagotovim sveže in polnovredno in vitaminsko nasičeno zdravo prehrano, za dušo in telo. Seveda je dobro vedeti, kje se nahajajo potrebni vitamini, minerali, beljakovine in še ostale sestavine, ki jih telo vsakodnevno potrebuje. Veliko informacij lahko pridobimo iz različnih revij, knjig in interneta, kakor komu odgovarja. Virov informacij je na voljo res veliko, samo odločitev je potrebna. Ali ostanem na mestu ali postanem lučka,ki sveti tudi podnevi in navdahne tudi druge ljudi. Zelo zanimivo in tako je nastala stran www.Vegan-ka.si , ki mi jo pomagajo soustvarjati prijatelji, ki še stopajo na novo pot.

SRČEN pozdrav in vse najlepše Branko Škof – AleBra

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice