VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Svetovni dan dojenja – 2.avgust

Ob svetovnem dnevu dojenja, Vam predstavjamo, kaj pomeni dojenje za Vas in vašega otroka.

Dojenje je čudovita vez med materjo in otrokom, ki se začne takoj po rojstvu. Materino mleko namreč vsebuje hranilne snovi za otrokovo zdravje, rast in razvoj v ravno pravem razmerju.

Ste vedeli, da je otrokovo “prvo cepivo” priteče ob dojenju v prvih dneh in se imenuje mlezivo (kolostrum), ki je izredno bogato z beljakovinami in protitelesci. Mlezivo ima tudi odvajalni učinek zato, zato tudi pomaga k lažjemu izločanju prvega otrokovega blata. S tem v povezavi se tudipoveča novorojenčkov apetit, pogostejše sesanje in spodbujanje materinega mleka. Mlezivo se postopoma spremeni v zrelo materino mleko v približno 10 dneh po porodu.

2.avgust.2012 ~ svetovni dan dojenja. Zakaj je dojenje tako zelo dobro.
2.avgust.2012 ~ svetovni dan dojenja. Zakaj je dojenje tako zelo dobro.

Materino mleko pozitivno vpliva na dojenčkovo zdravje. Je lahko prebavljivo in ne povzroča zaprtja, dojenci pa imajo tudi manj trebušnih krčev. Preko dojenja dojenec pridobiva materina protitelesca, ki ga varujejo pred boleznimi, ki jih je mati že prebolela. Za dojene otroke je manj verjetno, da bodo zbloleli za meningitisom otroškim diabetesom in nekaterimi drugimi boleznmi. Z dojenjem podaljšamo naravno imnuost proti mumpsu, ošpicam in otroški paralizi.

Ta čudovita vez med materjo in otrokom vpliva tudi na materino počutje pozitivno. Maternica se pod vplivom oksitocina, ki se sprošča takrat, ko otrok intenzivneje stimulira bradavice stimulira, invenzivneje krči. Zelo zanimiv je tudi podatek, ki pravi da ženske, ki dojijo dlje časa, imajo manjše možnosti za zbolevanjem za rakom dojk in rodil. Zmanjšuje se pa tudi tveganje za boezen osteoporoze, saj se po končanem dojenju absorbcija kalcija v telesu izredno poveča.

 

fotografija: Družinska fotografija, Anita

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice