VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

ŠPORTNO DRUŠTVO ZA BORILNE VEŠČINE

Aikido je Japonska borilna veščina ki jo je O sensei (veliki učitelj) Morihei Ueshib a(1883-1969) razvil v začetku 20.stoletja. Že od rane mladosti se je učil različne borilne veščine ,med drugimi tudi sumo, mečevanje, tehnike s kopjem in palico ter različne stile Jiu Jitsu-a, posebno pa Ya gyu in Daito Ryu. Morihei Ueshiba je aikido in tehnike razvil za  takratno obdobje in mentaliteto ter vedenje ljudi.V svet je uspel prenesti informacijo, katere se je vredno držati še danes. Informacija velikega mojstra je bila da “aikido” kot takšen pripelje človeka, da prične živeti po zakonih družbe in narave.

 

Nastop v Qlandi-i.
Nastop v Qlandi-i.

 

Aikido je tu da  spreminja nas, ne mi njega. Aikido je izobraževalna celota, kjer je vse v njemu del te celote in zaradi tega pomembno.Vse je pomembno: tehnika, vadba dihanja, vadba z orožjem (nož, palica, meč), gibanje in tehnika na kolenih. Aikido trenira človek v celoti, mentalno, fizično in duhovno. Ni primeren za tiste, ki niso pripravljeni na osebne spremembe ali pa da zavržejo tisto, česar ne razumejo ali jim ne odgovarja.

Na začetku treninga delamo enostavno gibanje, vaje za koordinacijo pri čemer se trudimo izboljšati motoriko.Pri tem delamo-UKEMI-ujeti s telesom-padci, spravljamo partnerja iz ravnotežja,v tehniki uporabljamo celotno telo. Nato sledi harmonija v gibanju s partnerjem.Ideja fizične vadbe vključuje učenje zelo učinkovite samoobrambne veščine, ter tudi to, da se naše telo okrepi ,postane sproščeno, razgibano, vitalno ter da nas nauči kako ga ohraniti, kajti telo bomo potrebovali celo življenje. Poleg tega ima fleksibilna oseba, ki posveti leta dela na sebi, lastnosti da kontrolira čustva, ne začenja spore, konflikte ,temveč je tista, ki umirja, sprosti in se ne spušča v spore, če ima možnost in prostor.

Aikido ni klasičen šport in v tem okviru ni tekmovanj. Ne deli se na moški in ženski del; vsi trenirajo skupaj.Vse v aikidu je popolnoma naravno, vsaka kretnja, misel, stih, kontakt. Po večletnem treningu se poleg obranmbne veščine lahko naučite tudi pravilnega dihanja, usklajenost gibanja ,komunikacije in odnosa do drugih ljudi ter še veliko drugih stvari, ki jih lahko človek prenese na vse vidike svojega življenja.V aikidu obstaja navpična hierarhija, ker red mora biti. Od trenutka naprej, ko stopimo na blazine, ni pomembna barva kože, spol, vera, starost, narodnost, poklic, izobrazba … Pomemben je isti cilj.

 

Nastop v Qlandi-i
Nastop v Qlandi-i

 

 

ŠPORTNO DRUŠTVO ZA BORILNE VEŠČINE  

REALNI AIKIDO KLUB DUPLEK,deluje kot samostojen klub že eno leto in šteje dvajset rednih članov kateri pridno in zvesto trenirajo ter redno obiskujejo seminarje aikida doma in v tujini. Treningi potekajo trikrat na teden po dve uri ali celo dlje. V zadnjem času se nam je pridružilo veliko otrok starih do petnajst let in ženski del aikidok,katerih smo v klubu zelo veseli,kajti vsi mislijo da je aikido kot takšen primeren samo za moški del,vendar temu ni tako. Aikido je samoobrambna borilna veščina katero lahko trenira vsak,moški,ženske in otroki.

Veliko sodelujemo na različnih prireditvah,v športne ali humanitarne namene.Tako smo pred kratkim organizirali v naši občini Duplek prireditev s humanitarno noto« REVIJO BORILIH VEŠČIN«,katera je bila namenjena za nakup medicinskega aparata »defibrilator« za občino Duplek. Sodelovalo je šestnajst klubov različnih borilnih športov iz vse Slovenije.V veliko čast in zadovoljstvo nam je če lahko kakorkoli pomagamo in delimo kanček mozaika ljudem ki so na tak ali drugačen način potrebni pomoči.

Kot predsednik društva,mojster in trener Realnega aikida Duplek, Bine ŠTRUCL  I.DAN,bi se rad zahvalil tudi vsem Vam, podjetju VITAFIT in Etika d.o.o. za povabilo na Vaše prireditve katere so izključno v humanitarne namene. Zelo smo veseli Vašega vabila in vsekakor se bomo Vaših prireditev vedno z velikim veseljem udeležili.

 

Realni aikido klub Duplek
Realni aikido klub Duplek

 

Lep športen pozdrav!

Bine ŠTRUCL I.dan

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice