VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

So jagode posladek ali zdravilo?

Je jagoda posladek ali zdravilo?  Jagode so lahko odlična sladica, imajo pa tudi tudi zdravilni učinek, saj znižujejo krvni tlak, odvajajo sečnino…

 

Zdravilni posladek.
Zdravilni posladek ?

 

Uživanje svežih plodov znižuje krvni tlak in odvaja zaloge sečnine. Čaj iz svežih listov pomaga pri diareji, čaj iz posušenih listov in korenin pa lajša težave pri uriniranju, čisti ledvice in mehur, pomaga pri zlatenici, lajša črevesne in želodčne težave, blaži oslovski kašelj in astmo ter čisti kri.
Čaj iz posušenih listov jagod je tudi okusen dodatek ostalim zimskim domačim čajnim mešanicam.
List vsebuje nekoliko čreslovin, flavonoidov, vitamina C in zelo malo eteričnega olja. Učinek je slaboten, a se iz njih lahko pripravi vsakdanji napitek prijetnega okusa. Korenika jagode učinkuje močneje krčilno, ker vsebuje več čreslovin. Plodovi vsebujejo vitamin C in sluzi.

V ljudski medicini je list jagode blago krčilo proti driski, mladi listi pa so tudi nadomestek za običajni čaj.
Jagodovemu listu sicer pripisujejo pestro zdravilnost tudi proti drugim boleznim, zunanje naj bi zdravil izpuščaje, notranje pa želodčno-črevesni katar, črevesno lenost, jetrne motnje, zlatenico, putiko, revmatizem, živčnost in ledvične bolečine, pomagal naj bi tudi pri ledvičnih kamnih in izpiral ledvični pesek, bil v podporo srcu in spodbudil prekrvitev, zbil vročino, odpravil nočno potenje in ‘čistil kri’, ustavil močno menstruacijo ter omogočil hujšanje.
A navedena zdravilnost ni utemeljena.

 

Najboljše jagode so z domačega vrta.
Najboljše jagode so z domačega vrta.

 

Jagodni plod je poleg tega, da je odličnega okusa, primeren tudi za beljenje zob, mnogi pa prisegajo na dieto z jagodami – jagode so namreč skoraj brez kalorij, vsebujejo pa obilico vitaminov in mineralov. Najboljše jagode so z domačega vrta.

vir: Zakaj Alternativa
PRIDRUŽI SE NAM : https://www.facebook.com/pages/Zakaj-alternativa/293469097433460

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice