VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Smučanje 1. del

Zimski čas, hladno vreme in sneg nas vabijo na zimske užitke na belih strminah. Alpsko smučanje je v zadnjih letih nedvomno popolnoma zaznamovala zarezna tehnika. Krajše smuči s poudarjenim stranskim lokom dovoljujejo agresivnejši način vožnje z večjimi hitrostmi v zavoju. Tak način smučanja daje bistveno več smučarskih užitkov, hkrati pa zahteva od smučarja poleg smučarske opreme in zaščite tudi dobro telesno pripravljenost ter zbranost pri vsakem zavoju, sicer lahko kaj hitro pride do nezaželenih težav.

Kaj lahko storimo, da ne pride do poškodb

Preden se namenimo na bele strmine, moramo poskrbeti za dobro telesno pripravljenost. Vadbo za vzdržljivost je smiselno začeti vsaj tri mesece pred prvim spustom. Telesna vadba naj bo na začetku manj intenzivna. Začnemo lahko s hitro hojo ali hojo navkreber, zelo priporočljiva sta tudi nordijska hoja in kolesarjenje. Stopnjevanje intenzivnosti lahko dosežemo z večanjem obremenitve, večjo klančino, hitrejšim tekom, intervalnimi obremenitvami z dodajanjem različnih vaj za vzdržljivost in ravnotežje. Poudarek naj bo na krepitvi mišic stegna ter trupa. Posebno pozornost posvetimo raztezanju, saj pomembno vpliva na zmanjšanje pojavnosti bolečin in poškodb, s čimer pridobivamo telesno gibljivost ter »voljnost« mišičnega sistema.

Prihaja veseli december in z njih božično-novoletne počitnice. In če se še niste odločili kam na smučanje bolje da to naredite čim prej. Saj veste, kdor prej pride prej melje.

Preden se odločimo za obisk smučišča, preverimo smučarsko opremo, nastavitev smučarskih vezi, kvaliteto robnikov …Najboljše je da se odločimo kar za celoten servis smuči. Ko prispemo na smučišče, ne pozabimo na ogrevanje,  preden se prvič spustimo po strmini. Razgibajmo in ogrejmo vse telo, poudarek pa je na mišicah nog in stabilizatorjev trupa, saj so med smučanjem najbolj obremenjene.

Pri vožnji po smučiščih je pomembno upoštevanje desetih pravil FIS. Posebno pozorni moramo biti na to, da se ne ustavljamo na nepreglednih in nevarnih mestih pod prelomnicami. Pridružujem se mnenju nekaterih strokovnjakov, da je smučarska čelada zelo primerna za smučarje vseh starosti. Ne precenjujmo svojih sposobnosti, saj je lahko nevarno za nas in preostale udeležence smučišča. Ko začutimo utrujenost, raje nehajmo smučati, kajti veliko poškodb nastane prav zaradi prevelike utrujenosti in padca koncentracije. Ko sestopimo s smuči, pa ne pozabimo na raztezanje mišic, ki so bile pri smučanju najbolj obremenjene.

komentarjev

  • Temu jaz pravim dober članek z koristnimi povezavami, ki niso moteče. In še to bi povedal. Naj nikomur ne bol žal dati za servis smuči preden gre smučat saj bo smuka bolj varna- isto velja za čelado. In kdor si lahko privošči naj gre smučat v Švico ali Francijo – so fenomenalni pogoji.

  • BRAVO…to pa ste me pozitivno presenetili…na enem mestu potrebne in nujne informacije o smučanju, servisiranju…varnosti …in še ,..kje se lahko vse to najde…RES POHVALNO…

    Komaj čakam drugi del članka:)…
    ČESTITKE 🙂

    Vaše nasvete je pa res potrebno upoštevat…hvala, da ste me spomnili na vse to 🙂

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice