VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

RESNICA O KANI

Moje druženje s kano se je pričelo pred tremi leti. Izbrala me je za glasnico v svetu, kjer je nerazumljena in zlorabljena.  S tem,  je moji poti dala nov pomen in novo poslanstvo – poslanstvo resnice o kani.

Kana (Lawsonia inermis) ni samo barvilo ampak predvsem zdravilna rastlina, ki raste na področju subtropskega  podnebja. Zdravilni so vsi njeni deli (korenine, listi, cvet, plod), zato ima pri ljudstvih, ki živijo na področju, kjer avtohtono raste, poseben pomen. Omenjena je v  zgodovinskih spisih (Sveto pismo stare zaveze , Talmut, Koran).  Na vzhodu se dokazano uporablja že najmanj 5000 let. Na zahodu pa je postala simbol orientalske privlačnosti  v začetku 20. stoletja.

 

KANA - mlad poganjek, kjer je v listnih žilah vidno barvilo
KANA – mlad poganjek, kjer je v listnih žilah vidno barvilo

 

Zaradi povečanega zanimanja na zahodu,  so jo pričeli kmetijsko pridelovati, predvsem v Egiptu.

Ker pa je egiptovska kana slabe kakovosti, so ji pridelovalci pričeli dodajati kovinske soli, da bi ohranili in ojačali njeno barvilo. Zato danes v trgovinah najdemo celo paleto barv pod imenom kana (nevtralna, različni odtenki rdeče, rjava in črna). To so komercialne kane ali sestavljene kane, ki vsebujejo pogostokrat bol škodljive kemikalije kot pa kemične barve za lase. Barvne kane ne obstajajo! Obstaja samo ena, originalna barva kane!

Poleg zdravilnosti in barvila, pa ima kana tudi simbolni pomen. Poslikava s kano pomeni PRIKLIC BLAGOSLOVOV in ZAŠČITA PRED ZLOM. Na predavanju boste pokukali tudi  v svet simbolov poslikave s kano, njihov pomen in delovanje na ožar.

 

POSLIKAVA S KANO
POSLIKAVA S KANO

Predavanje bo  6.12.2012 ob 18.uri v Vidičevi hiši v Radovljici

Vstopnina  15 EUR

Ker je na ta dan Sveti Miklavž, znan po svoji darežjivosti, bodo tega deležni tudi udeleženci predavanja.

LASJE POBARVANI Z BODY ART KANO
LASJE POBARVANI Z BODY ART KANO

 

Več o kani

Prijave: sonja.velikanje@gmail.com  tel.: 041/350-330 in/ali vidic.miran@gmail.com  tel.: 051/322-779 Vasja Vidic

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice