VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Poznate vse blagodejne učinke SIVKE?

Zelo malo je rastlin, ki se lahko pohvalijo z lepoto, omamnim vonjem in zdravilnimi lastnostmi. Ena takih je sivka.
Sivka je prečudovitih barv, omamnega in predvsem pomirjajočega vonja, poleg tega pa ima tudi številne zdravilne lastnosti. Sicer lahko laiku vsi šopki sivke izgledajo povsem enako, vendar pa obstaja preko 50 različnih vrst te zdravilne rastline.

 

Sivka
Poznate vse blagodejne učinke Sivke?

 

V preteklosti so jo uporabljali za zdravilne kopeli.

Njeno ime izvira iz latinskega glagola lavare (kar pomeni prati), saj se je v preteklosti uporabljala predvsem za zdravilne kopeli. Zanimivo je, da čeprav izhaja iz grških otokov, se danes sivka uspešno goji na skrajnem severu Evrope. Ne samo v Angliji, temveč tudi v skandinavskih državah. Najbolj znana polja sivke pa se nahajajo na visokih planotah Provanse.
Sivka uspešno zmanjšuje živčno napetost in človeka pomirja.

Različne raziskave so pokazale, da je sivka uspešna pri zmanjševanju živčne napetosti, oz. kortizola, ki je hormon stresa, ter se priporoča ljudem, ki imajo težave z nespečnostjo. Vdihovanje pomirjujočega vonja pred odhodom v posteljo ti bo namreč pomagal lažje zaspati.
Uporablja se tudi za zdravljenje različnih kožnih bolezni in dihalnih težav.

Poleg tega se sivka uporablja tudi zaeterično olje,  zdravljenje različnih kožnih bolezni kot so akne, dermatitis, psoriaza in ekcem. Pomaga tudi pri dihalnih težavah, ki jih povzročajo bronhitis, astma in vneto grlo. Z vdihavanjem zdravilnih sivkinih hlapov (dodajanje eteričnega olja prave sivke v vrelo vodo) se tradicionalno zdravijo tudi glavoboli, migrene in depresija. V obliki čaja pa sivka učinkovito reši prebavne težave.

vir: Zakaj Alternativa

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice