VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Podjetje Jaris hiše pridobilo certifikat Passive Haus inštituta

Podjetje Jaris že več kot 10 let deluje na slovenskem tržišču kot kvaliteten izvajalec lesenih skeletnih nizkoenergijskih in pasivnih hiš. Bogate izkušnje in znanje so dokazali tudi pri ugledni mednarodni inštituciji Passivhaus Institut, ki jim je pravkar podelila certifikat za njihovo pasivno hišo v Vodicah pri Ljubljani. Izračuni so pokazali, da hiša celo presega zahteve za pasivne hiše, saj je potrebna letna toplota za ogrevanje samo 9,8 kWh/m2a. Z drugimi besedami, hiša je manj kot 1 litrska.

 

Končna podoba: Hiša je preproste kompaktne forme z enokapno streho. Takšna oblika namreč zagotavlja minimalne toplotne izgube, a hkrati še vedno deluje sodobno.
KončnaPodoba: Hiša je preproste kompaktne forme z enokapno streho. Takšna oblika namreč zagotavlja minimalne toplotne izgube, a hkrati še vedno deluje sodobno.

 

Arhitektura hiše

Že od samega začetka arhitekturnega snovanja je bilo glavno vodilo iskanje optimalnega razmerja med racionalno in učinkovito rabo energije ter bivalnim ugodjem. Hiša je preproste kompaktne forme z enokapno streho, naklona 5°. Takšna oblika namreč zagotavlja minimalne toplotne izgube, a hkrati še vedno deluje sodobno.

Premišljeno orientirani in dobro osvetljeni prostori dajejo pasivni hiši Vodice prijetno bivalno klimo in pozitivno vplivajo na razpoloženje. V energijski bilanci so okna na južni strani pomemben vir toplotnih dobitkov. V vročih poletnih dneh pa zunanja senčila preprečujejo pregrevanje hiše.

Izviren koncept hiše Vodice torej združuje energijsko učinkovito in ekološko gradnjo z bivalnim ugodjem v optimalno pasivno hišo, ki nudi družini sodobno, prijetno in zdravo bivanje z minimalnimi obratovalnimi stroški.

Vzporedno z arhitekturnim snovanjem so se rešitve sproti preverjale z izračunom energijske učinkovitosti PHPP07. Rezultati so deloma vplivali na končno podobo hiše, veliko bolj pa na sestavo toplotnega ovoja hiše in izbiro ustreznega sistema za ogrevanje ter prezračevanje.

 

MontažaFasadnihPlošč: Tudi izolacijski materiali so naravni, narejeni iz lesa. Poleg dobre izolativnosti zagotavljajo tudi odlično bivalno udobje.
Montaža fasadnih plošč: Tudi izolacijski materiali so naravni, narejeni iz lesa. Poleg dobre izolativnosti zagotavljajo tudi odlično bivalno udobje.

 

Izvedba

Jedro lesenega dela hiše je skelet debeline 22cm. Na eni strani je zaprt s kvalitetnimi OSB ploščami, ki imajo certifikat neškodljivosti za človeka. Ta plast služi tudi kot parna zapora. Na zunanji strani je skelet zaprt z lesnovlaknenimi ploščami debeline 10cm, ki imajo veliko izolativno sposobnost ter velik fazni zamik toplote, ki preprečuje pregrevanje hiše v vročih poletnih dneh. V jedro hiše se je vpihala naravna izolacija iz lesnih kosmičev. Prednost vpihovanja izolacije je, da se zapolnijo vsi tudi najmanjši kotički, kar pri ročnem polaganju izolacije ni mogoče. Doseže se tudi visoka gostota, kar preprečuje posedanje tudi na daljši rok. Na notranji strani stene je 11cm izolirana inštalacijska ravnina pokrita z mavčnokartonskimi ploščami. Debelina stene je torej dobrih 45cm. Tudi streha je odlično izolirana s 50cm plastjo lesnih kosmičev.

 

Križ: Diagonale in križi še povečujejo trdnost hiše
Križ: Diagonale in križi še povečujejo trdnost hiše

 

Posebna pozornost je namenjena zrakotesnosti, saj so zahteve dokaj ostre (n50 < 0,6 h-1). Vsi stiki na notranji strani stene so zatesnjeni s samolepilnim trakom z visoko življenjsko dobo.

Celotna stena in streha je tako sestavljena iz naravnih parapropustnih materialov. Zaradi tega hiša Jaris sama uravnava mikroklimo v prostoru. Les in lesni materiali nase vežejo odvečno vlago iz prostora in jo po potrebi vračajo nazaj v prostor ali odvajajo iz hiše. S tem se ustvari difuzijsko odprto bivalno okolje. Naravni materiali pozitivno vplivajo na naše počutje in s tem tudi na naše zdravje.

Hkrati ima taka stena tudi odlično izolativnost, ki več kot ustreza zahtevam Passivhaus inštituta. Stena ima tudi odlično toplotno stabilnost, kar preprečuje pregrevanje prostorov v vročih poletnih dneh. Fazni zamik stene in strehe je več kot 13ur.

 

LesenaKonstrukcija: Konstrukcija hiše je lesen skelet debeline 22cm. Lesne zveze in protipotresno okovje zagotavljajo konstrukcijsko trdnost hiše.
Lesena konstrukcija: Konstrukcija hiše je lesen skelet debeline 22cm. Lesne zveze in protipotresno okovje zagotavljajo konstrukcijsko trdnost hiše.

 

Tudi vgrajeno stavbno pohištvo ustreza vsem zahtevam za pasivno hišo. Inlesova okna z les-alu okvirjem in izolirano sredico imajo skupno toplotno prehodnost Uw=0,7W/m2K. Da bi zagotovili še večje sončne dobitke so izbrali nova stekla, ki imajo za 20% izboljšano prepustnost sončne svetlobe. Na zunanji strani so senčena s screen rolo senčili na električni pogon. Vhodna vrata so proizvajlaca Pirnar z izjemno sestavo Hi-line in imajo toplotno prehodnost Ud=0,73 W/m2K.

 

VgrajevanjeStavbnegaPohištva: Stavbno pohištvo ustreza vsem zahtevam za pasivno hišo.
Vgrajevanje stavbnega pohištva: Stavbno pohištvo ustreza vsem zahtevam za pasivno hišo.

 

Energetsko učinkovitost hiše v Vodicah povečuje še pravilno izbran sistem za ogrevanje. Kombinacija toplotne črpalke in talnega ogrevanja se je pri hišah Jaris pokazala kot najustreznejša. Izbrali so toplotno črpalko zrak-voda slovenskega proizvajalca Termotehnika TČZ ZV 4/5 E1 z grelnim številom 3,51. Vse skupaj zaokrožuje še sistem prezračevanja z rekuperatorjem  PAUL Novus 300 z največjim izkoristkom na trgu, ki znaša 93% efektivno.

Po vseh izračunih in na osnovi podatkov, ki so jih na podjetju Jaris dobili od strank, katerim so že zgradili nizkoenergijske in pasivne hiše, naj bi bili stroški ogrevanja pasivne hiše v Vodicah okoli 100Eur na leto.

 

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice