VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Peneča rebula – z nami ob vseh ključnih trenutkih, že 50 let

Družinska praznovanja. Sproščen klepet s prijatelji. Uspešno sklenjen posel. Romantični večer v dvoje. Peneča rebula je vedno z nami ob ključnih trenutkih.

Na letošnjem martinovanju je poleg mladega vina blestela tudi Peneča rebula –  v Vinski kleti goriška Brda smo jo namreč ob tej priložnosti prvič predstavili v novi preobleki. Ta ikona med primorskimi peninami, ki je z nami že celih petdeset let, je bila doslej prepoznavna po travnato zelenih tonih, z oblikovno prenovo pa se je vrnila v sončne barve rebule.

 

Mehurčki na martinovanju.

 

Začetki peneče rebule segajo v leto 1962. Istega leta so Rolling Stonesi prvič nastopili v Londonu, rodil se je ameriški igralec Tom Cruise, pri nas pa so tedaj na Bledu prvič priredili Festival slovenske popevke. Nekatere melodije so postale v teh petdesetih letih kultne. Prav tako Peneča rebula.

Dolgo časa je bila to edina briška penina, zagotovo pa je najbolj priljubljeno peneče vino na osnovi rebule, tradicionalne briške vinske sorte. Rebula je sicer vino tisočerih obrazov, saj se izvrstno odreže kot aperitiv (Peneča rebula), sveže mirno vino, ki spremlja mediteransko kulinariko (Rebula Quercus) ali prva dama – kompleksno, bogato vino, ki zori v hrastovih sodih (Rebula Bagueri).

 

Peneča rebula: NOVA PODOBA

 

Nova podoba Peneče rebule je projekt, ki je bil zastavljen v sodelovanju s priznanim vinskim piscem, oblikovalcem in fotografom Marijanom Močivnikom. Ob oblikovni prenovi pa je treba poudariti, da vsebina Peneče rebule, ki je sicer pridelana po metodi charmat, ostaja zvesta tradiciji. Njen svež in saden okus je zelo priljubljen tako med mlajšimi kot starejšimi ljubitelji penin.

Kaj so glavni aduti Peneče rebule? Ob prvem srečanju nas sprostijo neskončne verige mehurčkov limonasto rumene barve. Vonj je najprej zadržan, nato pa žgečkljivo saden, pelje nas v svet zelenega jabolka in cutrusov. V ustih je suha, s krasno intenzivnostjo karakterja rebule. Brez zadržkov lahko rečemo, da se ta penina najbolje poda k širokemu nasmehu. Sicer pa gre za osvežujoč aperitiv in za odlično spremljevalko lahkih prigrizkov.

 

Mlado vino 2012.

 

 

Kdaj Peneča rebula? Nekateri poznavalci menijo, da penine bolje prijajo pozimi kot poleti, ker je ob mrzlem vremenu lažje okušati mrzlo vino. Pogled na iskrečo se zimsko pokrajino je podoben pogledu, ki ga ponudi izhajanje drobnih verižic mehurčkov v vrhunski penini. Spet drugi trdijo, da piknik v senci krošnje, sredi poletne vročine, v prijetno nežni družbi, napelje k rabi penin. Kaj pa kozarec penine v družbi kolegov po službi v bližnjem barčku? Aperitiv pred poslovnim kosilom?

 

Kulinarične mojstrice.

 

Praznik ali ne, zlahka si ga naredimo – s Penečo rebulo.

 

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice