VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

O neplodnosti z vidika refleksoterapije

Nekateri pari po številnih neuspešnih poskusih zanositve pomoč poiščejo tudi pri refleksoterapevtih. O tem smo se pogovarjali z Nado Tomazin Dokl, ki ima s tovrstno terapijo dolgoletne izkušnje.

K refleksoterapevtom se najpogosteje napotijo pari, pri katerih medicinska obravnava ni pokazala “tehničnih ovir” za nastalo stanje. Ko se par odloči za komplementaren pristop, je pomembno, da sta na terapijah prisotna oba, pravi refleksoterapevtka Nada Tomazin Dokl. Obravnava običajno pokaže, da oba ali vsaj en od partnerjev nista bila v primernem zdravstvenem stanju, da bi do nosečnosti prišlo. Človek naj bi bil namreč na spremembe pripravljen psihično, fizično in mentalno. Kot pravi Doklova, je znano, da veliko faktorjev vpliva na dobro počutje in zdravje partnerjev ter s tem na možnost za zanositev. Naloga refleksoterapevtov je ustvarjanje ravnovesja v organizmu in s tem zdravih pogojev za spočetje novega bitja.

Frekvenca in število obiskov

Namen terapij je zanositev po naravni poti. Priporočljivo je, da pari prihajajo enkrat tedensko. Najprej od desetkrat do dvanajstkrat, zatem pa po potrebi še enkrat mesečno. Terapevt pri tem spremlja menstrualni ciklus in dva do pet dni pred ovulacijo tretmajev ne dela. V času ovulacije lahko namreč refleksoterapevt poseže v naravni hormonski proces, kar prej škoduje kot koristi. Po 38. letu starosti so možnosti zanositve veliko manjše kot pri mlajših parih.

Po pripovedovanju Nade Tomazin Dokl so v letih od 2000 do 2008 obravnavali 258 parov. V obdobju od treh mesecev do treh let pride do zanositve pri štirih od petih parov. Pri teh parih ni organskih ovir, kot so maternične pregrade, slabo razvita maternica, policistični jajčniki, zlepljeni jajcevodi ali zarastline. Če je ženska v postopku IVF, Tomazin Doklova terapij ne dela, saj se noče mešati v domeno klasične medicine. Poudari pa še zelo pomemben dejavnik – to je uporaba intimnih mil, saj rušijo obrambni sistem sluznice in so prav tako lahko vzrok za neplodnost.

Na kaj morajo biti pari pozorni?

Hladne noge

Te so najbolj pogost problem pri neplodnosti. Običajno imajo te probleme bolj ženske kot moški. Predvsem zaradi neprimerne obutve ali pomanjkanja nekaterih mineralov in slabe prekrvavitve. Refleksoterapevti svetujejo, da tako ženske kot moški najprej poskrbijo za tople noge. Hladne noge namreč ustvarjajo probleme v genitalijah in mehurju.

Hormonsko stanje

V glavnem so to neredne menstruacije, ki prav tako predstavljajo problem pri ženskah.  Nekatere niti ne beležijo, kakšen interval se dogaja v časovnem smislu, ki je zelo pomemben. Par je potrebno spodbuditi k vestnemu beleženju podatkov menstrualnega ciklusa kot ovulacij.

Infekcije

Včasih infekcije trajajo dolga leta in ženske zanje niti ne vedo, da so gostiteljice nepovabljenih gostov. Novejše raziskave kažejo, da infekcija s Candido Albikans ni nedolžna in je lahko eden glavnih razlogov za problem neplodnosti.

Stanje mukoznih membran

To so vsi mehki deli v organizmu, kot so grlo, žrelo, nosna sluznica, kjer se infekcija običajno začne. Obstaja funkcijska povezava med vsemi telesnimi mukoznimi  membranami. Če je plast tkiva v nosu, grlu, žrelu, bronhijih, pljučih, želodcu, prebavi in mehurju vzdražen ali slaboten, potem je velika verjetnost, da so mukozne membrane vagine, uterusa in jajčnikov prav tako preobremenjene in poškodovane.

Alergične reakcije

Kot že rečeno, iritirane mukozne membrane in zelo odziven imunski sitem lahko povzročita alergične reakcije. V takem primeru telo spozna spermo kot sovražnika telesa in jo napade.

Mišično skeletna tenzija

S povečanjem pozornosti na dogajanja v mali medenici zaradi neplodnosti lahko seksualni in drugi problemi povzročijo napetosti v medeničnih mišicah in tetivah. Tudi menstrualna bolečina je možen indikator za neplodnost.

Stres

Nekatere ženske neuspešno poizkušajo zanositi. Največkrat so podvržene močnemu stresu s poudarjeno anksioznostjo in depresijo, nekatere tudi več boleznim hkrati. Podvrženost stresu povzroča vrsto nevrokemičnih sprememb, te pa naprej vplivajo na sprožanje hormonov za regulacijo dozorevanja in sproščanja jajčec. Prav tako stres vpliva na proizvodnjo semenčic. Se pravi, da je v procesu reprodukcije ključna prava koncentracija več pomembnih kemičnih posrednikov. Živčna vlakna povezujejo možgane direktno z jajcevodi in maternico. Avtonomni živčni sistem vpliva na sposobnost jajčnikov proizvajati zdrava jajčeca in hormone. Pri stresu  se ustvari spazem (zakrčenje) v obeh jajcevodih in v maternici, ki lahko vznemiri proces gibanja in vgnezdenja oplojenega jajčeca. Tudi pri moškem je fizična in čustvena preobremenitev lahko problem za neplodnost. Pojavi se impotenca in težave z ejakulacijo.

Mentalno zdravje

Preobremenjenost žensk v službi in z delom doma lahko močno poruši ravnovesje v telesu. Telo mora biti pripravljeno na novo bitje, še bolj pomembno pa je, da je pripravljen um. Pri tem lahko pomagajo pogovori s psihologi ali psihiatri.


Simona Vukašin s. p. 040526 657, vukasinsimona@gmail.com

Košaški dol 114, Maribor, pe Dom pod gorco,Pekrska cesta 52,Maribor

in društvo refleksoterapevtov Slovenije  www.drustvo-rts.org ,

e-mail   info@drustvo-rts.org

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice