VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Meditacija polne prisotnosti za poslovneže

MEDITACIJA. Jaz. Ko prideš nekam skoraj v razsulu, ko divjaš že navse zgodaj in se potem 1 uro ukvarjaš s sabo, kjer na koncu ugotoviš da ti je koristilo in to zelo koristilo, veš da je to to. Naj vam ne bo žal časa, ki ga uporabite zase. VLJUDNO VABLJENI!”

 (izjava udeleženke)

 

Kako uspeti v poslu; Z meditacijo
vir slike: www.raispace.blogspot.com

 

Meditacija polne prisotnosti za poslovneže je učinkovita, prijetna in močna vadba, ki vas bo naučila:

  • kako obvladati stres v vsakem trenutku
  • kako počivati, medtem ko delate
  • kako delati manj in narediti več
  • kako se umiriti in upočasniti

 

Posledica tega učenja bo, da boste znali:

  • voditi posel in projekte na ozaveščen način vodenja s prisotnostjo v sedanjosti in prihodnosti, ki se razpira pred vami
  • voditi team ali delovati v teamu na ozaveščen, novodobni način
  • voditi posel s poslušanjem
  • izboljšati VSE odnose v vašem življenju (ne samo poslovne)

 

 

Kdaj in kje?

Meditacija poteka vsak torek od 8.00 do 9.00, v prostorih Plesne šole Rolly, Ul. heroja Šaranoviča 27 v Mariboru.

Temelji na donacijah oz. prostovoljnih prispevkih. Trajanje srečanja je prbl. 1 uro. 

 Kaj potrebujete?

S seboj prinesite ležalko ali podlogo in meditacijsko blazino. Če je nimate, prinesite trdnejšo blazino.

Potrebujete dovolj udobna oblačila, ki so lahko seveda tudi vaša poslovna oblačila, če boste takoj po meditaciji vstopili v svoj normalni vsakodnevni delovni urnik.

Kaj je meditacija polne prisotnosti?

Polna prisotnost je energija, ko smo polno zavestni in budni v sedanjem trenutku. Je nenehna vaja globokega dotikanja življenja v vsakem trenutku našega življenja. Biti polno prisoten pomeni biti resnično živ in v enosti z življenjem okrog tebe in v enosti s tem, kar počneš. Pomeni nenehno medsebojno uglaševanje uma in telesa, medtem ko delamo, počivamo, govorimo, poslušamo, pomivamo posodo, vozimo avto ali uživamo v jutranji prhi.

V meditacijskih srečanjih vadimo polno prisotnost, vendar ne samo z meditacijo, ampak tudi pri hoji, pri sedenju, poslušanju, ko si umivamo roke, hodimo iz prostora v prostor ali gremo na stranišče.

 

Ko vadimo skupaj, kot sangha (sangha pomeni skupnost, in je eden od treh opornih stebrov našega bivanja – darma, karma, sangha, op.p.), torej kot skupnost, naša vadba polne prisotnosti postane bolj polna veselja, bolj sproščena in bolj stabilna. Postanemo opozorilni zvončki drug drugemu, medsebojna podpora in vzpodbuda. S podporo skupnosti lažje vadimo kultiviranje miru in radosti v nas in okrog nas, kar postane darilo vsem, ki jih imamo radi in so nam pomembni. Kultiviramo svojo stabilnost in svobodo – trdnost v naši najgloblji želji in svobodo brez strahu, nesporazumov in trpljenja.

Dragi prijatelji, poskušajmo biti inteligentni izvedenci v naši vadbi tako, da pristopimo k vsakemu vidiku meditacijske vadbe z radovednostjo in občutkom raziskovanja. Vadimo z razumevanjem in ne le za zunanji izgled. Uživajmo v naši vadbi ter negujmo sproščen in nežen odnos do sebe, imejmo odprt um in sprejemajoče srce.

Iz nagovora mojstra Thich Nhat Than – Thay (www.plumvillage.org

Za konec pa še malo osebne note. Moj učitelj, drugi najbolj znani budistični menih na svetu, takoj za Njegovo svetostjo Dalaj Lamo, Vietnamski menih Thich Nhat Than, nominiranec za Nobelovo nagrado za mir, uči: “Vsak trenutek imamo vse pogoje, da smo srečni. Dovolj je, da se osredotočimo na svoje dihanje, na preprosti telesni občutek, ko zrak ob vdihu vstopa v naše telo in ko zrak ob izdihu izstopa iz našega telesa, in začutili bomo brezmejno srečo.”

 

Meni je bil ta princip skoraj dve leti neznansko nedosegljiv. Vendar sem vadila in vadila, in naenkrat mi je prvič telesno zavestno postalo jasno, kako lahko srečo poiščem v sebi. Prej so bili to trenutki, ki sem jih slučajno našla, in seveda tudi slučajno izgubila, in ponovno čakala na slučaj, da se spet pojavijo. Po tistem ključnem trenutku prepoznanja, ki se je – seveda – moralo zgoditi na mojem telesnem nivoju, lahko srečo zavestno poiščem, če se mi izmuzne.

 

To je poslanstvo te skupine. Zavestno živeti srečo. Pa ne lažno, površinsko srečo, ki se kot sladkor stopi na ustnicah. Resnično, mirno, notranjo srečo. Srečo je treba vaditi 🙂 In to bomo počeli skupaj!

Prisrčno vabljeni!

dr. Špelca Morojna, vaša osebna mentorica za duhovni in poslovni uspeh

dr. Špelca Morojna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice