VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Mate čaj

Mate, latinsko ime Ilex paraguariensis, je rastlina, grm ali manjše drevo, ki uspeva na področju Argentine, Južne Brazilije in Paragvaja. Tradicionalno se mate pije iz izvotlene buče s kovinsko ali bambusovo slamico.

Mate se pripravi z namakanjem posušenih listov mateja v toplo vodo. Okus je izrazito zeliščen.
Priprava: vodo zavremo skoraj do vretja in odstavimo (60-80stopinj). Na liter vode dodamo 5-6 čajnih žličk in pustimo stati 3 min. Mate ne pripravljamo z vrelo vodo kar postane zelo grenak. Čajne lističe lahko prelijemo do 3-4 krat.

Blagodejni učinki :

  • zavira apetit,
  • spodbuja delovanje jeter, ledvic,
  • prebavil in izločanje strupenih snovi iz telesa,
  • pomaga zmanjševati krvni tlak, holesterol in sladkor,
  • povečuje koncentracijo, moč in vzdržljivost,
  • vsebuje veliko antioksidantov,
  • pomaga varovati srce in ožilje…

Yerba Mate vsebuje:
vitamine A, B1, B2, B3, B5, B kompleks, C, E,
in minerale kalcij, mangan, želzo, fosfor, kalij, selen, magnezij.
Dr. Sarah Brewer pravi : »V njem so alkaloidi, podobni tistim v kavi in gvarani, uporabljajo pa ga za večjo bistrost in ostrejši um, le da nima takšnih stranskih učinkov kot kava. Prispeval naj bi k trdnemu spancu in s tem zvišanju ravni energije. Nekateri uporabniki celo ugotavljajo, da zaradi njega potrebujejo manj spanja. Mate deluje kot adaptogen, ker ugodno vpliva na delovanje adrenalinske žleze in pomaga telesu, da lažje prenese stres. To je tonik, ki pomirja, blaži tesnobnost in živčenost, izboljšuje zbranost in splošno razpoloženje. Najbrž ima tudi še druge blagodejne učinke, na primer na krvni obtok, poleg tega pa preprečuje tudi alergijo.
Družina Kraus prihaja iz province Misiones v Argentini. Njihovo podjetje je prvo v Argentini, ki je pričelo z ekološko pridelavo mate čaja in hkrati pridobilo certifikat Fair Trade.

Yerba Mate La Merced de Monte prihaja iz območja deževnega gozda. Listi sušijo po tradicionalni metodi, ki traja med 12 in 15 mesecev. Je vrhunski yerba mate z enkratnim okusom in omejeno proizvodnjo. Okus malce zagreni in je znak njegovega izvora. Da se ohrani kakovost in okus je zapakiran v nepredušno vrečko, ki ohranja nespremenjene lastnosti. Argentinski Sekretariat za kmetijstvo, živinorejo, ribištvo in prehrano je podelil certifikat La Merced de Monte za kakovost « Alimentos Argentinos, una eleccion natural« (Argentinska hrana, naravna izbira).

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice