VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Makrobiotika 1.del- Skrivnost pomlajevanja

Makrobiotika ni samo način prehranjevanja, ampak je simbol umetnosti pomlajevanja in dolgega življenja. Načela makrobiotike prinašajo preoblikovanje sebe samega v usklajenost uma, duha in telesa. S tem si povrnemo harmonijo in zdravje, kar je nujen pogoj za srečno življenje.

Vzhodna filozofija prinaša zahodnemu svetu možnost uskladitve dveh tako različnih civilizacijskih prehrambnih navad. Na zahodu, na obrazih tistih, ki so se dobro najedli, vidimo utrujenost oz. zastrupitev zaradi prebogate hrane – namesto vzhodnjaške blaženosti in zadovoljstva, ki bi jo naj človeku nudila prehrana.

Makrobiotični način prehrane je ritual povezan s spoštovanjem do živih energijsko usklajenih in bogatih jedi, ki prinašajo zdravje, svobodo, mir in srečo, saj izboljšujejo razsodnost duha. Vse to pa je razumevanje in sprejemanje drugačnosti ter občutenje zadovoljstva v življenju.

Kje in kako začeti? Najprej se je treba zače ti zavedati, da je naše telo sestavljeno tudi iz energijskega polja, ki nas obdaja, napaja in varuje naše fizično telo. Tudi naša hrana, ki jo jemo, je sestavljena iz energij različnih barv.

Tako kot rastline se tudi mi napajamo iz dveh energij, zaradi katerih tudi Zemlja stoji (se vrti) sredi vesolja, se morje preliva po njej, reke tečejo, se menjavata dan in noč – to sta energiji jin in jang, »zemeljska« in »kozmična« energija. Ti dve energiji se vedno in kar naprej pretakata druga skozi drugo, se prepletata v obliki spirale in držita vesolje v ravnovesju. Tudi naše telo je mini vesolje, čudovita kemična tovarna, ki neprestano dela in presnavlja vse tisto, kar ljudje namečejo vanj.

Zdaj pa pomislite, kaj delate s svojim telesom. Enostavno ga imate za »smetnjak.« Vanj vržete vse, prav vse, kar vam pride pod roke. Vseeno vam je, ali je jin ali je jang, samo da zamašite obču tek lakote. Sploh vas ne briga, kaj počenja vaše telo s temi stvarmi – kako jih presnavlja, kako jih razvršča, od kod dobiva te energijo za delo, za učenje, za gibanje – vseeno vam je! Vi od njega samo zahteva te, da vam služi kot najslabše cenjen suženj.

Ko vaše telo izčrpa vse lastne naravne zaloge vitaminov, mineralov in drugih snovi, k i jih potrebuje za presnovo strupenih, kemično pridelanih in predelanih snovi in ko mu zmanjka tudi prostora, kamor odlaga »smeti«, takrat vant začne telo z »boleznijo« sporoča ti, da je nekaj narobe.

In kaj storite vi? Bolečine ne marate. Zato hitro sežete po umetno pripravljeni tabletki, ki bo v vašeml telesu naredila blokado, presekala bo telefonsko žico, ki vam je pošiljala alarmni znak: nič niste storili, samo poslušati niste hoteli. ln to delate tako dolgo, dokler vas dokončno ne zruši in se ne znajdete v bolnišnici pod nožem (operacija). Pa še takrat marsikoga ne predrami. Ali vam ni jasno, da če boste grm kopriv na vrtu porezali, ne boste pa izpulili korenin in odstranili vzroka, ki nepretrgoma poganja koprive, da rastejo, niste naredili nič – posledice bodo še vedno enake – koprive bodo rastle še naprej.

Vse težave na vašem fizičnem telesu so samo sporočilo, da narobe živite, narobe jeste, narobe mislite itd. Ampak, nihče vam nikoli ni rekel: »Spoštuj in poslušaj svoje telo: daj mu tisto, kar resnično potrebuje. Naj bo čisto in zdravo, da boš tudi duševno čist in zdrav.«

Ali ste kdaj pomislili, da bi v svoj čudoviti avtomobil namesto bencina ali nafte nalili odpadno vodo iz vašega pralnega stroja po pranju perila?

Zakaj ne storite tega?! Poskusite, morda vam bo potem jasno, kaj delate s svojim fizičnim telesom. Vse dobrine na tem svetu naj bi nam bile v pomoč. Mi pa smo nevede postali sužnji vseh dobrin in njim na čast smo se odrekli edinim vrednostim na tem svetu: zdravju, sreči, ljubezni, svobodi.

Stari pregovor pravi: »Zdrav človek ima na tisoče želja, bolan pa samo eno -zdravje!«


odlomek iz knjige Ice Krebar : Kuharica za dušo in telo http://www.rotis.si/index.php?str=product&prodid=30VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice