VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Koliko sladkorja dnevno je že preveč?

Razkrivamo, koliko sladkih živil še lahko zaužijemo dnevno, da ne škodujemo svojemu zdravju.

 

sladkor v hrani  vir slike: www.reachingutopia.com
sladkor v hrani
vir slike: www.reachingutopia.com

Kar se tiče zdravega delovanja organizma, bi se človek lahko izoliranim ogljikovim hidratom povsem odpovedal. Ker pa to le redko komu uspe, strokovnjaki priporočajo, naj omejimo količino sladkorja na 10 gramov dnevno, če si ne želimo škoditi. Da si bomo lažje predstavljali, koliko je to sladkorja, si oglejmo, v čem vse najdemo 10 gramov sladkorja, če ne štejemo skritih sladkorjev, ki jih najdemo v številnih nepričakovanih živil:

– 2 žlički navadnega sladkorja (toliko ga spijemo že z eno ali dvema sladkanima kavama)
– 1 in pol čajne žličke marmelade
– 5 koščkov čokolade
– 1 dl coca cole
– 1 dl sadnega soka

Kaj se zgodi, če pojemo večjo količino sladkorja?
Če je pojemo večjo količino sladkorja, se nivo krvnega sladkorja močno dvigne, trebušna slinavka odreagira na to tako, da izloči inzulin, zaradi tega pa vrednosti krvnega sladkorja nemudoma znova strmoglavijo. In znova se vrne občutek, da potrebujemo nekaj sladkega za dvig energije. Tako pademo v začaran krog, ki vodi v še več sladkorja, ta pa v debelost, slabe zobe in na dolgi rok tudi v hujše bolezni sodobnega časa, kot je vse bolj razirjena sladkorna bolezen tipa dve in izrazito naraščanjem števila prekomerno težkih otrok in mladostnikov. Od osamosvojitve do lani se je delež debelih osnovnošolcev in srednješolcev v nekaterih skupinah v Sloveniji skoraj potrojil. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo do leta 2025 število obolelih s sladkorno boleznijo v svetu povzpelo iz zdajšnjih 250 na 380 milijonov.

Sladkor je praktično povsod
Slovenska nutricionistka Savina Atai, ki se loteva vseslovenske akcije za zmanjšano porabo sladkorja, opozarja, da je sladkor povsod okoli nas – v hrenovkah, mlečnih izdelkih, alkohol je sladkor, naše telo kruh (obdelana žita) prepoznava kot sladkor – in da praktično vsa industrijsko predelana hrana vsebuje dodane sladkorje, ki na naše možganske procese ne vplivajo nič drugače kot heroin.

 

Sladkor vir slike: www.healthyblackwoman.com
Sladkor
vir slike: www.healthyblackwoman.com

 

vir: Zakaj Alternativa

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice