VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kako koristen je lepotni spanec?

Pogosto slišimo izraz »lepotni spanec«, ki sicer ni točno definiran, nakazuje pa na to, da s spanjem lahko koristimo svojemu izgledu.
Vsi vemo, da je spanje pomembno za rast, razvoj in delovanje telesa. Bolj redko pa pomislimo na to, da dober spanec vpliva tudi na naš zunanji videz. Poznamo izraz »lepotni spanec«, ki pa večinoma služi le kot izgovor za popoldansko poležavanje.

Izraz pa ni takšen brez razloga. Popolnoma jasno je namreč, da spanje dejansko pozitivno vpliva na naš izgled, saj se med spanjem telo spočije in regenerira, kar se seveda odraža tudi na površini telesa. Po prespani noči smo spočiti in sproščeni, nizek nivo stresa pa blaži znake staranja in ohranja mladosten videz. Velja tudi nasprotno – če spimo premalo, so posledice za naš izgled negativne.

 

Lepotni spanec je pomemben. vir slike: sleepaids.tripod.com
Lepotni spanec je pomemben.
vir slike: sleepaids.tripod.com

 

Podočnjaki
Najbolj preprost primer takšnih negativnih posledic so podočnjaki, ki se pojavijo po kakšni neprespani noči. Najbolj očiten in pomemben vpliv pa ima spanje na telesno težo, zato je pred hujšanjem pomembno preučiti tudi nekaj teorije o spanju. Vplivov spanja na lepoto pa je še kar nekaj, in če spanje skrbno načrtujemo, se nam lahko trud poplača še v veliko večji meri kot razne kreme za pomlajevanje kože ali druge kozmetične rešitve. Poglejmo si nekaj najpogosteje omenjenih pozitivnih posledic spanja na lepoto telesa.

Pred začetkom hujšanja navadno ne pomislimo na to, kakšno vlogo bo v samem procesu imelo spanje. Bolj se osredotočimo na prehrano in telovadbo, spanju pa se posebej ne posvečamo. To je napaka, ki jo storijo praktično vsi, ki pred hujšanjem ne poznajo pozitivnih in negativnih učinkov spanja na telesno težo.

Lepotni spanec
Pogosto je namreč prav pomanjkanje spanja glavni vzrok za prekomerno telesno težo, saj pomanjkanje spanja povzroči neravnovesje nekaterih hormonov. To se odraža v skladiščenju maščob zaradi zmanjšane sposobnosti prebave ogljikovih hidratov, poleg tega pa se zaradi vpliva spanja na izločanje kortizola, hormona, ki uravnava apetit, pojavi občutek lakote v budnem stanju tudi takrat, ko smo pojedli dovolj hrane. Dokazano je, da spanje kritično vpliva na presnovo, kar pomeni, da telesno težo težje znižamo oziroma nadzorujemo, če si ne privoščimo zadostnega počitka.

V primeru prekomerne telesne teže zaradi pomanjkanja spanja bi se dalo težavo rešiti tako, da bi se enostavno vsak dan dovolj naspali, namesto tega pa navadno sledijo neuspešne diete in drugi poskusi hujšanja, ki se vsi po vrsti končajo neuspešno, če ne odkrijemo prvotnega vzroka za prekomerno telesno težo. Seveda pa v primeru prekomerne telesne teže ni vedno lahko odkriti vzrok za težave.

Če se zavedamo, da je količina spanja, ki ga dobimo, prenizka, lahko iz tega tudi sklepamo, da je posledično naša telesna teža nekoliko višja, kot bi bila v primeru zadostnega spanja. Vsekakor je priporočljivo pred vsakim drastičnim korakom hujšanja preveriti, ali ni morda glavni krivec za prekomerno telesno težo prav pomanjkanje spanja. V takšnem primeru je rešitev v primerjavi z dietami in telovadbo veliko bolj preprosta – spanje.

 

Spanje je pomembno. Vir: advancedallergytreatment.com
Spanje je pomembno.
Vir: advancedallergytreatment.com

 

Spanec
Spanje pa seveda ni priporočljivo le pri namernem hujšanju, zadostna količina spanja je koristna prav vsem, ki želijo svoj indeks telesne mase obdržati v mejah normale, tudi če ste s svojo postavo sicer zadovoljni. Pomanjkanje spanja namreč neposredno vpliva na višanje vrednosti indeksa telesne teže . Preventivni spanec znižuje možnost za razvoj debelosti v kasnejšem življenju.

Povezava med spanjem in telesno težo pa ni le enosmerna, poleg debelosti zaradi pomanjkanja spanja se namreč lahko pojavijo tudi težave s spanjem zaradi prekomerne telesne teže. V takšnem primeru so predvsem pogoste težave zaradi spalne apneje, kar pa bomo obravnavali v poglavju o nespečnosti.

Spanje pa vpliva na lepoto tudi na drugih področjih, ne le v zvezi s telesno težo in postavo. Izraz »lepotni spanec« se v prvi vrsti nanaša na blaženje vidnih znakov staranja, torej na zaviranje pojava gubic na obrazu in prožnost kože.

 

Vir: Zakaj Alternativa?

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice