VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Kaj imata skupnega Čajevec in kapitan Cook?

Davnega leta 1770 je kapitan Cook v ladijski dnevnik zapisal, da avstralski domorodci aborigini nabirajo ‘pikantni čaj’ z drevesa, katerega korenine spominjajo na liste papirja.

Poimenoval ga je ‘čajno drevo’, saj so tako on kot njegova posadka iz njegovih cvetov pripravljali čaj. Njegove zdrobljene liste so aborigini vdihavali ali iz njih pripravljali napitek proti kašlju, prehladom, različnim kožnim okužbam in brazgotinam.
Novodobne avstralske raziskave so potrdile zdravilne lastnosti te rastline, saj se je izkazalo, da čajevec pomaga pri zdravljenju mnogo kužnih bolezni ter da je posebno učinkovit pri glivičnih obolenjih in težavah s kožo, kot so akne in bradavice.

Njegova zdravilna moč izvira iz edinstvene kombinacije aktivnih snovi proti bakterijam, glivicam in virusom – do danes namreč ne poznamo nobene druge rastline, ki bi delovala na vse troje hkrati. Prav zaradi zapletene kemične strukture je nemogoče, da bi organizmi postali odporni proti temu starodavnemu zdravilu.

 

Olje čajevca. Vir slike: www.ljepota.ba
Olje čajevca.
Vir slike: www.ljepota.ba

V svetu ga je proslavila avstralska linija kozmetičnih izdelkov Australian Body Care, saj njihovi proizvodi za mastno kožo, nagnjeno k aknam in razširjenim poram, temeljijo prav na olju avstralskega čajevca.

Čajevec, Lat: Melaleuca alternifolia, Ang: Tea Tree (Narrow-leaved Tea-tree)

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice