VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Išče se naj zdrav zajtrk-nagradna igra 5

AJDOVI ŽGANCI Z ŽITNO KAVO


2 polni čajni skodelici ajdove moke,

1 polna čajna skodelica bele moke,

1 Liter vode in mala žlička soli.


V srednje velik lonec zavremo liter osoljene vode. Ko ta zavre vsujemo mešanico ajdove in bele moke v lonec. Pustimo, da počasi vrejo (15 min) in mešamo tako dolgo, da moka ni več vidna. Ko so dobro umešani, jih nadrobimo v skledico (na krožnik) ter prelijemo z belo kavo.

V tem času skuhamo še mešanico sestavin bele OZ. žitne kave / po receptu na embalaži:


1dl vode,

1,5 dl mleka,

2 žlički žitne kave,

1 žlica sladkorja ali medu.


Vodo zavremo. Nato počasi dodamo žitno kavo, premešamo in odstavimo. V skodelico nalijemo 1/3 žitne kave, dodamo še mleko in sladkor ter premešamo.


Zakaj ajdovi?

Ajda je lahko prebavljiva in ima številne zdravilne lastnosti. Ajda sodi v družino dresnovk, vendar jo s trgovskega stališča uvrščamo med žita. Izhaja iz Azije. Ima ugodno razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter balastnih snovi. Vsebuje tudi železo, magnezij, fosfor, kalij in kalcij, silicijevo kislino, vitamine iz skupine B, fluor, lizin (esencialna aminokislina) in lecitin (vzdržuje raven holesterola). Rutin in drugi glikozidi v ajdi zavirajo delovanje določenih encimov, posledica tega je manjše zbiranje vode v medceličju in slaba cirkulacija. Ajdo priporočajo diabetikom, nosečnicam in vsem, ki imajo težave s krčnimi žilami, nastankom edemov, oteklin in slabo občutljivostjo rok in nog. Ajda deluje tudi pri povišanem krvnem tlaku in arteriosklerozi.

Zakaj žitna (bela) kava?

Žitna kava je kavni nadomestek, kot že ime pove, iz praženih žit, cikorije, ječmena in podobnega in je idealen nadomestek za pravo kavo. Vsebuje veliko mikrohranil kot so selen, cink, folna kislina, magnezij in ostali elementi v sledovih. Bela kava ne vsebuje nobenega kofeina.


Dober tek,

Po jutru se dan pozna!

komentarjev

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice