VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

GROZDNI SOK IZ SVEŽE STISNJENEGA BRIŠKEGA GROZDJA

Preprost in naraven, brez dodanih barvil in konservansov, pripravljen iz sonaravno pridelanega briškega grozdja. Grozdni sok iz Goriških brd je zdrava alternativa komercialnim sladkim in gaziranim pijačam.

Trgatev v Goriških Brdih
Trgatev v Goriških Brdih

Pripravimo ga kot včasih, sveže briško grozdje preprosto stisnemo, zbistrimo in pripravimo za pasterizacijo. Pasteriziran sok polnimo v  praktično 3-litrsko embalažo bag in box, ki jo v hladilniku lahko hranimo več tednov. Tako grozdni sok ohrani vso aromo in okus svežega grozdja ter vse svoje blagodejne učinke na organizem.

Grozdni sok iz sveže stisnjenega briškega grozdja torej ni samo dober, temveč tudi zelo zdrav, saj je izreden vir naravnih fenolov in drugih učinkovin, ki blagodejno vplivajo na delovanje organizma.

Vinska klet Goriška Brda - Grozdni sok
Vinska klet Goriška Brda – Grozdni sok

4 RAZLOGI, ZAKAJ JE GROZDNI SOK TAKO ZDRAV

Razlog 1: GROZDNI SOK JE PRIMERLJIV Z MATERINIM MLEKOM

Grozdni sok vsebuje veliko vitaminov in mineralov, kot sta kalij in železo, zato ga nutricionisti glede primerjajo celo z materinim mlekom. To »rastlinsko« mleko je primerno za uživanje od zgodnjega otroštva pa vse do pozne starosti (z izjemo diabetikov, za katere zaradi vsebnosti sladkorja ni primeren). 

Razlog 2: PREPREČUJE ARTERIOSKLEROZO, RAZSTRUPLJA IN OBNAVLJA TELO

Ameriške znanstvene revije poročajo, da je grozdni sok primeren tudi za preprečevanje arterioskleroze, saj naj bi omogočal, da postanejo notranje stene arterij bolj prožne, in preprečeval strjevanje krvi. Naj tudi omenimo, da ga mnogi pijejo ob postenju, saj naj bi pomagal izločati akumulirane toksine. Grozdni sok je primeren tudi za športnike in kot regenerator po prehladnih obolenjih. Še posebej ga priporočajo v otroštvu, med študijem, v nosečnosti in ob dojenju.

Razlog 3: VZDRŽUJE NARAVNO RAVNOVESJE V ORGANIZMU

Grozdni sok je naravni regulator  črevesnih procesov  in ga priporočajo za preprečevanje številnih bolezni, kot so anemija, prebavne težave, povečan krvni tlak, protin, enteritis, litiaza in druge težave notranjih organov. Hkrati pa redna uporaba grozdnega soka spodbuja prebavne procese, delovanje srca in živčnega sistema ter preprečuje nastajanja holesterola v krvi.

Razlog 4: Z grozdnim sokom do vitkejše postave

Nekateri dietitiki priporočajo dieto s pomočjo z vodo razredčenega grozdnega soka, saj z njim telo dobi potrebne naravne sladkorje, kar  zmanjša potrebo po vnosu dodatnih sladkorjev v obliki slaščic in ogljikovih hidratov, ki jim dandanes prepogosto podlegamo. Za dejansko izgubo odvečnih kilogramov se tako ni potrebno odreči ničemer, ob zmerni hrani in gibanju pol ure pred vsakim obrokom popijemo kozarec razredčenega grozdnega soka. Dieta naj traja vsaj štiri do šest tednov.

 

Vinska klet Goriška Brda - Grozdni sok
Vinska klet Goriška Brda – Grozdni sok

NAPOTKI ZA UPORABO:

  • Za blagodejen učinek na organizem: kozarec na dan, priporočljivo zjutraj
  • Pri pripravi jedi: za pripravo sladic, pudingov, sladoleda in koktejlov
  • Za odžejanje in hujšanje: čisti ali razredčen sok, ki mu po želji dodamo nekaj kapljic limoninega soka
  • Ob športnih aktivnostih: za hitrejšo regeneracijo po fizični aktivnosti

 

Idilična pokrajina v Goriških Brdih
Idilična pokrajina v Goriških Brdih

 

komentar

  • Otroci mu rečejo kar grozni sok, ker jim je všeč beseda, pa čeprav ne vedo, kaj pomeni beseda “grozno”.

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice