VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Drugi aditivi, razen barvil in sladil (4.del)

Kot zaključek sklopa še preostali aditivi.

DRUGI ADITIVI, RAZEN BARVIL IN SLADIL

 V tej večji skupini lahko aditive razvrstimo v več sklopov, in sicer v:

·         konzervanse,

·         antioksidante,

·         emulgatorje, emulgirne soli, stabilizatorje, sredstva za zgostitev in želirna sredstva ter modificiran škrob, utrjevalce itd.

 

KONZERVANSI

 

Konzervanse dodajajo živilom, da bi preprečili rast mikroorganizmov, kot so bakterije, plesni in kvasovke; s tem preprečijo, da bi se hrana pokvarila. Konzervansi podaljšujejo obstojnost živil in omogočajo, da lahko kupujemo živila, ki jih sicer sploh ne bi mogli. Konzervansi so pripomogli, da lahko zdravo hrano razpošiljajo po vsem svetu, pomembno pa so prispevali k raznolikosti prehranjevanja. Seveda konzervansi ne smejo nadomestiti dobre higienske in proizvodne prakse. Razvoj aseptične tehnologije (tehnologije v  sterilnem okolju) je pripomogel k zmanjšanju uporabe konzervansov . Na ta tehnološki napredek (večina proizvajalcev ga prav rada poudarja) opozarjajo potrošnike oznake »brez konzervansov« na embalaži.

Za večino konzervansov so uporabljene E številke serije 200!

salame

ANTIOKSIDANTI

Antioksidante najdemo v živilih, ki vsebujejo maščobe, in v tistih, ki vsebujejo sadje. Te snovi preprečujejo oksidacijo, kar preprosto pomeni, da zaradi njihovega delovanja maščoba ne bo postala žarka, da se sadje ne bo razbarvalo. Askorbinska kislina (to je vitamin C) je odličen naravni antioksidant; že majhna količina vitamina C prepreči spremembo barve v sadju. V  praksi to pomeni, da narezano jabolko, na katerega bomo kanili nekaj kapljic limoninega soka, ne bo porjavelo. Tudi maščobe in olja v naravi vsebujejo naravne antioksidante, ki pa se med predelavo izgubijo ali uničijo. Zato jih morajo maščobam dodajati (na primer vitamin E ali tokoferol).

Tudi za antioksidante je v Pravilniku natančno določeno, kateri smejo biti v posameznem živilu in koliko jih lahko dodajo.

Antioksidanti so načeloma razvrščeni v E številke serije 300!

margarina_na_kruhu

EMULGATORJI, EMULGIRNE SOLI, STABILIZATORJI, SREDSTVA ZA ZGOSTITEV IN ŽELIRNA SREDSTA TER MODIFICIRAN ŠKROB, UTRJEVALCI… Olje in voda se zelo težko mešata, če pa dodamo emulgatorje, lahko kaj kmalu naredimo »lahko« majonezo. Še uspešnejši bomo, če dodamo še malo stabilizatorja. Ta namreč prepreči, da bi se voda in olje ločila. Če dodamo še gostilo, je naša “lahka« majoneza bolj podobna »težki« majonezi – dobili smo nov izdelek . Naštete dodatke velikokrat uporabljamo tudi doma pri kuhanju: da zgostimo omako, dodamo moko ali škrob, z rumenjakom zgostimo kremo, pektin povzroči, da je džem bolj gost. Tudi emulgatorje, stabilizatorje, gostila in utrjevalce, tako kot precej drugih aditivov, pridobivajo iz naravnih sestavin (na primer agar-agar – to je snov, podobna želatini, ki jo pridobivajo iz vrste alg v Indijskem oceanu- pektin, lecitin, rožičeva moka).

Na embalaži so našteti aditivi običajno označeni z E številko serije 400!

krekerji

 DRUGI ADITIVI

 Kisline in sredstva za uravnavanje kislosti  so predvsem kisline, npr. citronska, vinska in njune soli.

Sredstva za vzhajanje so različni karbonati in bikarbonati, največkrat  v seriji številk E 500.

Potisni plini in plini za pakiranje E 938 argon, E 942 dušikov oksid, E 939 helij, E 948 kisik, E 941 dušik.

IZBIRA JE VAŠA

Aditivi, ki jih lahko uporabljajo v hrani za dojenčke in majhne otroke, so v Pravilniku posebej opredeljeni; njihova uporaba je strogo omejena. Bolj natančne zahteve bodo opredeljene v zdravstvenih predpisih, ki bodo sprejeti do konca leta 2002.

Danes aditivi, ki jih urejajo predpisi in so nadzorovani, ne pomenijo nevarnosti za zdravje ljudi.

Kljub  temu pa razgledani potrošniki zagovarjajo stališče, da je bolje, če v živilu sploh ni aditivov. Prav zato potrošniki povprašujejo po izdelkih, ki ne vsebujejo aditivov. Zaradi sprememb v tehniki hlajenja in hitrega transporta do mesta predelave se je v resnici zelo zmanjšala potreba po uporabi večine aditivov. Tudi sodobna tehnologija proizvodnje živi! omogoča vedno manjšo uporabo aditivov. Potrošnik pa ima tako na voljo vedno večjo izbiro dobre in zdrave hrane.

majoneza1

 

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice