VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Dejstva o koži

Koža je človekov največji organ. Povprečen odrasli človek ima približno 2 m2 kože, v debelini od 0,5 mm na vekah do približno 4 mm na podplatih. Ima več funkcij: zaščita notranjih organov pred zunanjimi dejavniki, zaščita pred mrazom, vročino in sončnim sevanjem, zaščita pred pritiski, udarci in trenjem, ščiti pred izgubo vode in toplote ter onemogoča vstop mikroorganizmom v telo.

 

Primer zdrave kože.
vir slike : womenscircle.com

 

Kožo sestavljajo tri plasti:

  • Povrhnjica ali epidermis
  • Usnjica ali dermis
  • Podkožje ali hipodermis

 

Kožo sestavljajo tri plasti
Kožo sestavljajo tri plasti

 

Usnjica in povrhnjica igrata odločilno vlogo pri zunanjem estetskem videzu kože.

Povrhnjica je vrhnji del kože.  Njeno osnovno plast celic imenujemo zarodna plast, saj v njej poteka tvorba novih celic, ki se pomikajo proti površini, kjer postanejo njen zunanji, roževinast sloj. Ta sloj se počasi lušči, saj celice, zaradi procesa keratinizacije ali poroženevanja, odmirajo. Roževinast sloj ima prav tako pomembno funkcijo, saj  ne prepušča vode in kot tak varuje telo pred izsušitvijo, zadržuje telesno toploto in preprečuje vdor bakterij. Celice v povrhnjici so zelo pomembne tudi zato, ker vsebujejo pigment melanin, ki ščiti pred ultravijoličnimi žarki.

Usnjica je podporno tkivo, sestavljeno iz fibroblastov, ki igrajo ključno vlogo pri proizvodnji vlaken, odgovornih za  voljnost in elastičnost kože. Takšna vlakna so na primer kolagenska vlakna, ki pomagajo ohranjati čvrstost, in pa elasticin ali elastična vlakna, ki ohranjajo kožo prožno in elastično. V procesu celične prenove kože pa ima usnjica izjemen pomen, saj prav iz njenega sloja koža prejema vsa potrebna hranila.

Podkožje v večini sestavljajo maščobe, ki preprečujejo oddajanje toplote in varujejo notranje organe pred mehanskimi vplivi.

Ko je koža mlada, je mehka, prožna, čvrsta in dobro prehranjena. Kožne celice se naravno obnovijo vsakih 28 dni. Vsi pa dosežemo v življenju obdobje, ko se koža prične starati in se začnejo kazati znaki staranja. Pospeševanje staranja kože je v veliki meri odvisno od načina življenja in okoljskih dejavnikov, kot je izpostavljenost soncu, onesnaženju, kajenju, stresu in nezdrava prehrana. 

 

Zdrava prehrana je vsekakor pomembna za lep izgled kože.
vir slike: www.fitnessvaganza.com

 

Avtorica članka: Mojca Lackovič

vir slik: www.womenscircle.com, www.healthyskincarehelp.com, www.fitnessvaganza.com.

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice