VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Cejski pomladanski sejmi v polnem teku

Flori, Poroki in Altermedu so se na sejmišču pridružili še čebelarji – Priznanje ob 140. obletnici čebelarjem izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor

140 let organiziranega čebelarjenja v Sloveniji, 115 let nepretrganega izhajanja strokovne revije Slovenski čebelar, 215 čebelarskih društev in več kot 7500 čebelarjev, so številke, ki jih je bilo mogoče slišati na današnjem srečanju čebelarjev na celjskem sejmišču. 36. dneva čebelarstva ApiSlovenija je zaznamovala osrednja slovesnost ob visokem jubileju organiziranega čebelarstva v Sloveniji, ki uživa velik ugled v svetu. Ob tej priložnosti je čebelarje nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se jim je zahvalil za prizadevnost, vztrajnost in ambicioznost na njihovi poti.

 

Če nas svet pozna po deželi odličnih čebelarjih v preteklosti, smo lahko po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjana Noča upravičeno ponosni na današnji rod čebelarjev, ki je med drugim zgradil enega najlepših čebelarskih centrov na svetu, ima enega najboljših čebelarskih sejmov in strokovnih posvetov v tem delu Evrope tukaj v Celju in odlično organizirano društveno mrežo. »Imamo odlične čebelje pridelke, ki so cenjeni doma in v svetu, in kar je zelo pomembno, slovenski čebelarji smo zelo enakomerno zastopani po Sloveniji, zato nudimo optimalni opraševalni servis, kar je konec koncev glavno poslanstvo čebele. Tega se splošna javnost vse premalokrat zaveda, da brez čebel ne bo hrane. Vsaka tretja žlica svetovne hrane je odvisna od čebele in posledično od nas čebelarjev. Na to premalokrat na glas opozarjamo,« je poudaril Noč.

 

Predsednik ČZS je svoj nagovor na slovesnosti sklenil s prošnjo predstavnikom države, da naj jim prisluhnejo, prisluhnejo željam in potrebam uporabnikov, torej čebelarjev. »Pomagajte nam, da še naprej napredujemo. Veliko smo skupaj z vami predstavniki države v zadnjih letih postorili, to je potrebno priznati in se vam zahvaliti. Vendar slovenski čebelar želi še napredka in prepričan sem, da bomo skupaj z vami, skupaj s čebelarji na terenu, našli pot k nadaljnjemu napredku slovenskih čebelarjev, z zelo jasnim ciljem, da Slovenija postane vodilna država na področju čebelarstva v svetu, da so naši čebelji pridelki cenjeni in prepoznavni doma in v svetu, da Slovenija postane prepoznavna po čebelarskem turizmu in apriterapiji, predvsem pa, da slovenski čebelarji ohranimo našo avtohtono kranjsko sivko, ki mora postati ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk Slovenije,« je sklenil Boštjan Noč.

 

Predsednik Pahor se je takoj odzval in predlagal srečanje vseh odgovornih, kar je Boštjan Noč na novinarski konferenci po otvoritveni slovesnosti ocenil kot dobro možnost za oblikovanje operativne strategije do odprtih vprašanj. Teh je v slovenskem čebelarstvu klub dolgoletni tradiciji kar nekaj, a vztrajnost zveze, da probleme rešuje, slovenskim čebelarjem tudi omogoča, da se ne sprijaznijo z letnimi izgubami čebeljih družin kot jih npr. beležijo v Švici (od 20 do 25 % letno). Kako so sicer domače čebele letos prezimile, je po Nočevih besedah ta trenutek še prezgodaj ocenjevati. Zima je bila dolga, zato je izgube pričakovati, kako velike pa dejansko bodo, je če kakšen teden zgolj ugibanje.

 

Prvi dan izvedeli kdo so najboljši mladi aranžerji, cvetličarji in vrtnarji – Strokovnjaki ocenili poročne šopke

Na celjskem sejmišču smo sicer v petek, prvi sejemski dan, na pot pospremili tudi letošnjo Štafeto semen. Polna dvorana obiskovalcev je pokazala, da je zavedanje javnosti o ohranjanju domače, tradicionalne in avtohtone vrste semen vse večje.

 

Izvedeli pa smo tudi, kdo so najboljši mladi aranžerji, cvetličarji in vrtnarji. Med aranžerji, ki so se na sejemskem tekmovanju kvalificirali tudi za Olimpijado poklicev EuroSkills 2014, sta prvo mesto osvojili Lavra Maze in Samanta Čoh pod mentorstvom Petra Pižmoht iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Na drugo mesto sta se uvrstili Maja Sila in Jani Slokar (mentor Samo Onič) iz Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, na tretje pa Neli Mavrič in Venesa Malek (mentorica Suzana Majnarić) iz Srednje trgovske šole Maribor. Za Olimpijado poklicev pa so se kvalificirali še Katarina Smuk in Laura Drolc (mentorica Andreja Peteros) iz STRŠ Ljubljana ter Jasmina Matjašič in Valentina Bubnjar (mentorica Vesna Emeršič) iz ŠC Ptuj, Ekonomske šole. Mladi aranžerji so se pomerili v ustvarjanju na temo čokoladni užitki skozi zgodovino umetnosti.

 

Najboljša mlada cvetličarka je Simona Romih iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje (mentorica na tekmovanju ji je bila Mojca Sodin). Tudi drugouvrščena cvetličarka Brigita Klinar prihaja iz celjske šole, mentorica pa ji je bila Ana Sotošek. Na tretje mesto pa se je med mladimi cvetličarji uvrstil Kimy Beguš Kutin iz Srednje šole Biotehniškega centra Naklo pod mentorstvom dr. Sabine Šegula. Tudi tekmovanje cvetličarjev je štelo za kvalifikacije za Olimpijado poklicev EuroSkills 2014, v katere so se poleg najboljših treh uvrstile še Katja Podjed iz Srednje šole Biotehniškega centra Naklo, Sara Žefran iz Rožcar – Vele Domžale, Maša Grilc iz Srednje šole Biotehniškega centra Naklo ter Arija Jernejšek iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Cvetličarke in cvetličarji so ustvarjali na temo rastline za dobro počutje in prijetno bivanje.

 

Med vrtnarji je prvo mesto osvojila ekipa Angelicin vrt, ki sta jo sestavljala Matevž Koren in Angelika Bratina iz Biotehniške šole Šempeter pod mentorstvom Irene Bizjak. Drugo mesto je osvojila ekipa Rosa Bella Tjaše Fric in Irene Majerič iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje (mentor: Veronika Cvetko). Tudi tretje mesto sta osvojili dijaka celjske Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Tilen Soklič in Miha Vovk, ki sta moči združila v ekipi Allium pod mentorstvom Sergeja Kos. Vrtnarke in vrtnarji so morali v svojih kreacijah uporabiti rastline namenjene zunanji ureditvi in rastline, ki imajo tudi uporabno vrednost (zelišča, dišavnice, sadje, zelenjava, sezonske cvetlice). Kot je po tekmovanju ocenil predsednik Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev OZS Simon Ogrizek, se je letos tekmovalni nivo v primerjali s preteklimi leti še dvignil, kar po njegovih besedah kaže na kakovost tekmovanja.

 

Strokovnjaki pa so prvi dan ocenili tudi delo – poročne šopke – svojih stanovskih kolegov. Strokovna komisija v sestavi Janez Seliškar, Franci Landeker, Andrej Hriberšek in Polona Bohorič je med več kot 60 poročnimi šopki za najlepšega ocenila šopek Suzane Okrajšek iz Cvetličarna Marjetica d.o.o. Trbovlje. Drugo mesto je osvojila Marija Narad iz Rožcar d.o.o., Qulandia Kamnik, tretje pa Ivi Klemenčič iz Rožcar d.o.o., Vele Domžale. Komisija je ocenjevala idejo, tehniko (barva, kompozicija, balans-drža v roki, stanje cvetja) in inovativnost. Zmagovalka bo za nagrado prejela izdelke v protivrednosti 300,00 EUR, ki jih podarja Smithers-Oasis Adria d.o.o., ter posebno oglasno oglasna predstavitev v priročniku Poročni nasveti 2014. Drugouvrščena cvetličark bo prejela izdelke v protivrednosti 200,00 EUR in tretjeuvrščena v vrednosti 100,00 EUR podjetja Smithers-Oasis Adria d.o.o. Najlepši poročni šopek po svojem okusu pa lahko še jutri izberejo tudi obiskovalci. Celjski sejem d.d. bo zmagovalcu najlepšega poročnega šopka po izboru obiskovalcev omogočil predstavitev na sejmu Flora 2014, nagrajen pa bo tudi izžrebani obiskovalec, ki bo glasoval, in sicer bo prejel darilni bon v vrednosti 20,00 EUR.

Besedilo: Celjski sejem

Slike: Vitafit

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice