VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

BRANJE – pomoč otroku pri branju

Kadar zmore otrok zelo zgodaj brati, so starši veseli, kadar pa se pojavijo težave oz. odklanjanje branja, je potreben razmislek, kako naprej, da otrok ne dobi odpora do branja.  Pomembno je, da premagamo nezavedni strah pred črkami.

Da bi otroku omogočili čim lažji vstop v svet branja, smo pripravili nekaj nasvetov za povečanje zanimanja za branje:

  1. Otrokov interes za branje povečate s tem, da ga vzamete s seboj v knjižnico, mu kupite knjigo, ki si jo je sam izbral. Vsak večer pred spanjem berite otroku. To naj postane del večernega obreda. Ob tem se pogovarjajte se o knjigah, avtorjih, slikah.
  2. V branje naj se otrok počasi vključuje na način, da tudi sam prebere kakšno besedo ali poved.
  3. Ko to zmore, naj otrok čez dan ob določeni uri bere 10 minut besedilo, ki si ga je sam izbral. Pri tem dovolite otroku, da včasih neznane besede tudi ugiba.
  4. Če se mu pri branju zatakne, mu dovolite,da to besedo preskoči, prebere poved  do konca in nato skuša ponovno prebrati celotno poved.
  5. Preverjajte, če je otrok prebrano razumel.
  6. Ko že zmore samostojno branje, berite istočasno vsak svojo knjigo.
  7. Otroka vedno pohvalite za trud, ki ga je vložil, da je besedilo prebral.

Da otroku pokažemo tudi zabavni način branja,  si izmislite besedo in otrok ugiba. Najprej napišete eno črko, ki jo otrok prebere, nato pod njo dodate naslednjo in otrok ponovno prebere novo »besedo« in tako naprej, dokler ni beseda zapisana do konca. Nato otrok prebrano še nariše. Na primer:

B

BA

BAN

BANA

BANAN

BANANA

(sedaj pa banano še nariše)

G-kot goska.
G-kot goska.

 

 

 

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice