VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Anže Kopitar ~ slovenska hokejska zvezda

Zgodovinski dogodek Anžeta Kopitarja. Postal je hokejska legenda za vse čase. Ekipa VitaFit in Etika smo zelo ponosni nanj, kakor vsa Slovenija. Zato smo napisali kratko zgodbo o njem in razvoju hokeja na slovenskih tleh. Danes je zgodovinski dan.

Čestitke ekipi LA Kings, še posebej našemu asu Anžetu Kopitarju!

Zgodba Anžeta Kopitarja

Med slovenskimi uspešnimi hokejisti  izstopa naš Hrušičan Anže Kopitar. Svojo hokejsko pot je začel pri hokejskem la king anže kopitarklubu Jesenice in propadlem klubu Kranjska Gora, kjer je igral do leta 2004, nato pa kariero nadaljeval v švedskem klubu Södertälje SK, kjer je igral do leta 2006. Na naboru ga je leta 2005 kot 11. izbor izbralo moštvo Los Angeles Kings, debitiral pa je 6. oktobra 2006 v dresu tega moštva proti klubu Anaheim Ducks, ko je dosegel dva gola. S strani športnih novinarjev je bil Anže dvakrat izbran za najboljšega strelca LA Kingsov, prijel je nagrado Bill Libby Memorial Award v sezonah 2007/08 in 2009/10, trikrat zapored pa je prijel klubsko nagrado za najboljšega klubskega strelca, kar je nazadnje uspelo Waynu Gretzkyju med sezonama 1988/89 in 1991/92. 15. marca 2011 je odigral svojo 325-o zaporedno tekmo v NHL-u in postavil nov rekord Kingsov. Enajst dni kasneje si je zlomil gleženjski zglob in tako končal igranje v tej sezoni. V sezoni 2011/2012 se je uspelo Kopitarjevo moštvo uvrstiti v finale Stanleyjevega pokala, ki so ga tudi osvojili v noči iz ponedeljka na torek. Tekme končnice v Kopitarjevem rojstnem kraju in seveda po vsej Sloveniji povzročile pravo navijaško evforijo.

Hokej v Sloveniji

V Sloveniji se je hokej začel igrati leta 1928. Hokej po kanadskih pravilih pa so igrali samo v Ljubljani, pri SK Ilirija. Ker Ilirijani niso imeli nasprotnika, so si sami organizirali še en klub v Kamniku in z njim igrali 7. februarja 1932. To je bila prva uradna hokejska tekma v Sloveniji in tu se začne slovenska hokejska zgodovina. Zmagali so Ilirjani z rezultatom 15:1, pri čemer so Kamničani edini gol dosegli z glavo, kar takrat še ni bilo proti pravilom. Tekma je bila pripravljalnega značaja za premiero pred domačim občinstvom. Ker SK Ilirija ni našel v Jugoslaviji nobenega enakovrednega nasprotnika, je organiziral tekmo s hokejskim klubom KAC iz Celovca, s katerim se je pomeril 21. februarja 1932 v Ljubljani pred 1000 gledalci in izgubil s 12:1. Tekma je bila tudi prva mednarodna hokejska tekma v takratni Jugoslaviji.

Med redkimi domačimi prireditvami tega časa je najbolj omembe vreden hokejski turnir na blejskem jezeru pred hotelom Toplice leta 1934, kjer so poleg Ilirije igrali še WEV z Dunaja, VSV iz Beljaka in FTC iz Budimpešte in promocijska tekma istega leta v mariboru, jer se je Ilirija pomerila z graškim klubom Kastner&Ohler.

Leta 1937 je bila ustanovljena Jugoslovanska Zveza za drsanje in hokej na ledu. Ilirija je v letih 1937 in 1938 po sklepu Zveze osvojila naslov državnega prvaka brez ene same tekme, ker v Jugoslaviji ni imela pravega nasprotnika. Prvo uradno državno prvenstvo v Jugoslaviji je bilo 9. januarja 1939 v Zagrebu. Igral se je turnir, na katerem so zmagali igralci Ilirije (nastopila so še 3 moštva iz Zagreba), podobno je bilo dni kasneje (1940) prav tako v Zagrebu in 1941 v Ljubljani.

vir fotografije: Anže eleven

članek napisala: Andreja Feldeždi

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice