VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

Ali res želite, da vaš otrok preko kože srka nafto in druge kemikalije?

Zaradi vpliva medijev in reklam imamo v kopalnici in otroški sobici polne police izdelkov, ki jih po mnenju strokovnjakov  nujno potrebujemo za zdravje in dobro počutje nas in naših otrok.Vendar, ali je to res tako?
A ste že kdaj slišali rek ”Za kožo je dobro samo tisto, kar lahko tudi pojemo”? Najverjetneje se le redko kdo zaveda, da so koža velika usta, preko katerih prehaja v telo prav vse kar pride z njo v stik.

Ko govorimo o koži naših dojenčkov je zgodba še toliko bolj resna in strašljiva.  Koža najmlajših  zaradi svojih lastnosti še ni sposobna opravljati ustrezne zaščitne funkcije. Vse snovi, ki pridejo v stik z njo, zelo hitro prehajajo preko kožnih por v otrokov krvni obtok. Ali res želite, da vaš otrok preko kože srka nafto, parafin ter škodljive parabene, barvila, parfume in druge strupene kemikalije?

Dejstvo je, da moramo biti pri negi naših najmlajših zelo previdni, preudarni in dosledni. Kreme, olja in ostala otroška negovalna kozmetika naj se uporabljajo samo z namenom in ne kar tako, iz navade.V kolikor je koža pod pleničko razdražena jo namažemo s kremo ali balzamom ekološkega izvora. V kolikor je koža zdrava mazanje ob vsakem previjanju sploh ni potrebno. V primeru, da se težave ponavljajo je potrebno razmisliti o menjavi plenic. Tudi industrija plenic je zaradi dobičkonosnosti pozabila na zdravje naših dojenčkov, saj so le te polne kemikalij in parfumov, ki dražijo in povzročajo alergije. V primeru kroničnih težav je torej smiselno uporabljati eko pleničke za enkratno uporabo ali pa pralne pleničke za večkratno uporabo.


Za kopanje dojenčka je dovolj samo voda, saj žleze lojnice in znojnice pri njih še ne delujejo tako intenzivno, kot pri odraslem. Uporaba peneče kopeli je smiselna v primeru, ko samo voda ni več dovolj. To se pogosto zgodi v poletnih mesecih, ko so temperature zelo visoke, oziroma takrat, ko dojenček že samostojno raziskuje okolico. V kolikor uporabljate kopeli že od dojenčkovega rojstva,  poskusite uporabljati kopeli ekološkega izvora in še to največ enkrat na teden.

Po kopanju dojenčka ni potrebno vedno namazati. Namažemo ga v primeru, ko je njegova koža suha in hrapava. Za nego po kopanju je najbolj primerno naravno olivno, mandljevo ali arganovo olje. V kolikor pa je koža pretirano suha, uporabimo losjon ali balzam ekološkega izvora.Kot vidite, za nego zdravega dojenčka, ki nima težav s kožo, ne potrebujete veliko. Tisto malo, ki je potrebno pa naj bo iz domače lekarne oziroma ekološkega porekla. Pri nakupu bodite previdni in sledite izdelkom, ki nosijo eko certifikate, saj vam le ti zagotavljajo, da ste kupili zdravju in okolju prijazen izdelek.

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice