VITAFIT - portal za zdravo in aktivno življenje

15 let varne hiše Maribor

CENTER ZA SOCIALNO DELO MARIBOR – VARNA HIŠA MARIBOR  varno bivanje in strokovna pomoč ženskam in otrokom ob nasilju v družini

Kontakti:

  • tel.: (02) 480 11 87 (ob delovnih dnevih od 8. do 20. ure)
  • e-pošta: varnahmb@t-2.net
  • Fax: (02)480 11 88

Vodja progama:

Brigita Peršak, univ.dipl.soc.del.

Oblike pomoči

  • Telefonsko in osebno svetovanje ogroženim
  • Začasno varno bivanje
  • Seznanitev ogroženih žensk z zakonodajo, postopki in pravicami
  • Individualno svetovanje za povečanje osebne varnosti ogroženih
  • Svetovanje pri težavah z otroki
  • Zagovorništvo pravic ogroženih žensk in otrok

Koncept pomoči

Izvajamo profesionalne strokovne storitve, ki ogroženim vračajo dostojanstvo, zmanjšujejo tveganja ter pomembno vplivajo na kvaliteto njihovega življenja v prihodnosti.

Zagovorništvo pravic in spremstvo  ogroženih

Zagovorništvo pravic in spremstvo ogroženih žensk, je ena od oblik pomoči, ki jih izvajamo za posebej ogrožene, če to želijo. Ob zagovorniški podpori svoje strokovne delavke, ženska  postopoma pridobi samozaupanje in življenjski optimizem, ki pomembno vplivata na njene odločitve in kvaliteto življenja v prihodnosti.

Preventiva in samozaščitno ravnanje

Pomembno vlogo pri tem ali bo nekdo postal žrtev nasilja ali ne, ima  izogibanje tveganim odnosom. Takoj, ko se v odnosu pojavijo vedenjski vzorci zlorabe moči in podrejanja, je  odločna zavrnitev nasilja in končanje takega odnosa edini način za povečanje varnosti ogroženih. Koncept preventive razumemo v Varni hiši Maribor tudi kot kontinuirano ozaveščanje javnosti o nasilju in potrebah žrtev, zgodnje izobraževanje  za nenasilje  v vrtcih in osnovnih šolah ter dosledno zavračanje vseh oblik nasilja kjerkoli se pojavijo.

Nemudoma poiščite pomoč, če se nasilni dogodki ponavljajo in intenzivnost nasilja stopnjuje!

Halo!
S partnerjem imava že dalj časa komaj še normalen odnos! Stalni prepiri in psihično poniževanje, tudi roka mu je že »zdrsnila«. Imava majhno hčerko, ki je stara 18 tednov. Najini težki časi so se začeli z mojo nosečnostjo, ko sva se preselila v skupno stanovanje. Prvič je bil nasilen, ko sem bila v  5. ali 6. mesecu nosečnosti. Po prepiru sem hotela oditi iz stanovanja. Zgrabil me je za roko in me potisnil nazaj v stanovanje. Kakor da to še ni  dovolj, je vpil name in me potiskal sem in tja, da sem padla na tla. Od strahu in nemoči me je zgrabil krčevit jok. Na srečo vsaj nisem imela zaradi nosečnosti nobenih bolečin in tudi v trebuh se nisem udarila. Nato se je še nadaljevalo: sem, tja, gor, dol, suvanje, kričanje,  da sem sama kriva… Po tem prvem dogodku, je bil nasilen še večkrat in nikoli ga ni bilo sram ali kaj takega, vedno je trdil, da sem kriva jaz. Jaz pa sem postajala manjša in manjša…moje ženske samozavesti ni bilo nikjer več. Prej sem bila močna osebnost z veliko samozavesti in vedno prepričana, da bi nasilnega moškega takoj zapustila…tu in tam katera me bo mogoče razumela kako je to…Zdaj bi končno res rada nekaj naredila, ampak strah v meni je vse večji. Mi lahko kdo pove kako je v varni hiši, če je že katera »zbežala« tja in kako je to naredila? Kako je v tistem času preden te sprejmejo in kako se tam življenje nadaljuje?  Bojim se tudi, ker mi grozi, če mu bom vzela hčerko, me bo našel in ubil!

Varno bivanje in dolžnost ukrepanja

Anonimno bivanje v Varni hiši pomeni za ogrožene ženske in otroke zagotovilo takojšnje varnosti. Odkar se od leta 2008 nasilje v družini obravnava kot kaznivo dejanje, načrtujemo varnost žensk in otrok skupaj s pristojnimi centri za socialno delo. Po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini so centri za socialno delo dolžni izvesti potrebna strokovna dejanja in nujne ukrepe za zaščito žrtev ter o nasilju obvestiti policijo.

V Varni hiši veljajo pravila skupnega življenja, ki zagotavljajo uporabnicam pravico do zasebnosti, in nekatere prepovedi: prepoved obiskov, uživanja alkohola in drugih drog,  prepoved nasilja v medsebojnih odnosih, ki jih je potrebno dosledno upoštevati. Ženske vodijo lastno gospodinjstvo in same skrbijo za otroke, med seboj si pomagajo pri organizaciji vsakodnevnega življenja ali varstvu otrok. Bivanje v Varni hiši je brezplačno, del sredstev je potrebno prispevati le k neposrednim stroškom. Vsaka ženska dobi v uporabo svojo sobo, kuhinja, dnevni in sanitarni prostori so skupni.


Varna hiša Maribor deluje na področju pomoči ob nasilju v družini že 15 let

Pred 15 leti, je bila Varna hiša Maribor prvo zatočišče za žrtve nasilja v družini, ki je nastalo po evropskih vzorih tako imenovanih »ženskih hiš«. V 15 letih delovanja smo pomagali skoraj 1.000 žrtvam nasilja iz SV Slovenije pa tudi širše. Ne glede na izkazano potrebnost , pa se kot socialno varstveni program, ki ni v celoti financiran iz javnih sredstev, ves čas srečujemo s finančnimi težavami ter pomanjkanjem sredstev za izvedbo programa. Brez donacij, s katerimi zagotavljamo nakupe potrebne opreme in življenjskih potrebščin (zamenjava dotrajale opreme, hišnih aparatov in bele tehnike, posteljnih vložkov, odej in posteljnine, brisač, higienskih potrebščin) ter nujne storitve, kot na primer pleskanje prostorov ali obnovo tal, naš program praktično ne bi mogel delovati. Donacije v obliki prehrambenih artiklov pa so dobrodošle zlasti mamam in otrokom, ki morajo zaradi različnih okoliščin povezanih z nasiljem, shajati z zelo skromnimi sredstvi in tudi v Varni hiši voditi lastno gospodinjstvo, ker jim prehrane ne zagotavljamo. Donacije so še zlasti dobrodošle v predprazničnem času v mesecu decembru, ko tudi naša hiša zaživi v veselem pričakovanju  Božička in Dedka Mraza.


Brigita Peršak, univ.dipl.soc.del.

vodja programa

Dodaj Komentar

VITAFIT – SOCIALNA OMREŽJA

Prijava na novice